OVERSCHAKELING

Afvalinzamelaar ACV maakt overstap naar een duurzaam wagenpark

De keuze van de brandstof kan het verschil maken Foto ACV

Steeds meer ondernemers willen hun wagenpark verduurzamen met zero-emissievoertuigen en -machines. Deze stoten namelijk geen vervuilende stoffen uit. Afvalinzamelaar ACV in Gelderland over de beschikbare (elektrische) voertuigen en de benodigde voorzieningen. 

ACV zamelt afval in voor de gemeenten Ede, Renkum, Renswoude, Veenendaal en  Wageningen en vanaf 1 januari 2024 ook in Scherpenzeel. Daarnaast regelen ze de straat- en rioolreiniging, beheer van de openbare ruimte en gladheid- en plaagdierenbestrijding. Om dit werk uit te voeren zet ACV 130 specialistische voertuigen en machines in. Hun doel is om stapsgewijs emissievrije voertuigen aan te schaffen. Daarmee bereidt ACV zich voor op de zero-emissiezones. Dit zijn gedeelten van de stad waar alleen voertuigen mogen komen die geen stoffen uitstoten. De omschakeling naar slim, schoon en stil transport is belangrijk voor de luchtkwaliteit en de leefomgeving in Gelderland.

Schone voertuigen

De overstap maken naar duurzame voertuigen roept nogal wat vragen op. Welke voertuigen zijn beschikbaar en geschikt? Welke voorzieningen zijn er nodig om voertuigen te laden of te tanken? En wat zijn de financiële gevolgen voor aanschaf én gebruik? ACV wil op dit moment vooral inzetten op elektrische voertuigen. Ze hebben al tien elektrische personen- en bestelwagens en daar komen er dit jaar nog zes bij. In 2024 worden er twee elektrische vuilniswagens geleverd. Er is ook naar waterstof gekeken, maar die optie bleek op dit moment niet haalbaar.

Keuze voor schone brandstof

Niet alle voertuigen zijn beschikbaar in een elektrische uitvoering. Bovendien heeft ACV nog steeds een groot aantal dieselvoertuigen. Om de uitstoot daarvan te beperken, tanken ze het schone alternatief voor diesel: HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). Dat is de meest duurzame dieselbrandstof op dit moment. HVO wordt gemaakt van plantaardige oliën en restafval, zoals vetten, en is fossielvrij en emissiearm. ACV stapte in 2022 over op HVO100, die 90% minder CO2-uitstoot dan gewone diesel. Een liter HVO100 kost 30% meer dan een liter diesel. Toch kiest ACV voor HVO100, want milieuschade als gevolg van CO2-uitstoot kost ook geld. Deze brandstof levert direct milieuwinst op. Daarmee zet ACV een grote stap op weg naar een duurzamer wagenpark. (bron: provincie Gelderland)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Bart Oosterveld