Windturbine. Foto: Vattenfall

Vissen zijn welkom in fundering windturbine

Foto: persbericht Vattenfall

Bij windparken op zee wordt al onderzoek gedaan natuurversterking rondom windturbines. Vattenfall en De Rijke Noordzee gaan een stap verder: zij zoeken uit of de windturbines zelf de vissen en ander zeeleven verder kunnen helpen. Cruciaal daarin is een nieuw ontwerp voor de fundering van de turbines.

In de nieuwe fundering zijn openingen aangebracht die het voor vissen en andere dieren die in de zee leven mogelijk maken om in en uit de turbines te bewegen. De hamvraag daarbij is of ze dat ook daadwerkelijk gaan doen, en dus of ze de binnenkant van de turbines gaan benutten als leefgebied of als plek om te schuilen of eten te vinden. In windpark Hollandse Kust Zuid wordt uitgezocht wat op die vragen de antwoorden zijn. Dat windpark ligt op 18 kilometer voor de Nederlandse kust, heeft een oppervlak van 225 vierkante kilometer en zal naar verwachting volgend jaar volledig operationeel zijn.

Opening van 30 centimeter bij 1 meter

Vattenfall legt uit hoe het in zijn werk gaat. “De ellipsvormige openingen bevinden zich boven de zeebodem en vlak onder het wateroppervlak en hebben een omvang van ongeveer 30 centimeter bij 1 meter. De komende jaren worden diverse metingen uitgevoerd in en rondom de turbines om te kijken hoe de biodiversiteit zich ontwikkelt.” Onderzoekers van de Rijke Noordzee voerden afgelopen winter de eerste metingen uit. Ook het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee is bij het project betrokken. De kennis en ervaring die dit alles oplevert, wordt opgenomen in Toolbox Natuurontwikkeling in Windparken. En die is open-source, zodat iedereen er voor toekomstige projecten een beroep op kan doen.

Volgens de energieleverancier wordt er in de sector met belangstelling naar de resultaten uitgekeken. Programmadirecteur Erwin Coolen van de Rijke Noordzee legt uit waarom. “Als onze verwachtingen uitkomen, betekent dat een boost voor de biodiversiteit onder water. Bouwen met natuur heeft de toekomst. Ik ben er trots op dat we samen met Vattenfall werken aan dit soort innovatieve oplossingen, waarmee we enerzijds ons land voorzien van duurzame energie en tegelijkertijd de natuur versterken”, aldus Erwin Coolen, programmadirecteur van De Rijke Noordzee.

Gevolgen voor ecosysteem beperken

Voor Vattenfall is het belangrijk om meer ervaring op te doen over biodiversiteit, zodat deze op windpark Hollandse Kust Zuid kan worden vergroot. “Wind op zee groeit op dit moment razendsnel en zal de komende jaren flink blijven uitbreiden. We zoeken voortdurend naar manieren om de gevolgen voor het ecosysteem zo beperkt mogelijk te houden. Door te blijven vernieuwen en onze windturbines aan te passen lukt het om een steeds betere combinatie te vinden tussen duurzaam geproduceerde elektriciteit en een gezond ecosysteem”, aldus Gijs Nijsten namens de energieleverancier.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.