Vattenfall zonnepark. Foto: Vattenfall / Joris Lousberg

Almere krijgt primeur van subsidievrij zonnepark

Foto: Vattenfall / Joris Lousberg

Vattenfall wil in Almere het eerste Nederlandse zonnepark bouwen waar geen subsidie aan te pas komt. Het bedrijf ziet dit als een flinke stap vooruit, maar denkt wel dat subsidievrije zonneparken voorlopig de uitzondering blijven.

In dit geval zorgen de omstandigheden ervoor dat de kans van slagen zonder subsidie groter is dan normaal. Het park moet namelijk worden gebouwd op grond die het Rijksvastgoedbedrijf zelf naar de markt heeft gebracht. Daardoor zijn de eerste ontwikkelstappen al achter de rug en dat biedt meer zekerheden. De meeste zonneprojecten worden gerealiseerd met behulp van subsidie in het kader van de SDE++. Omdat in dit geval een deel van het traject al bij voorbaat is afgelegd, heeft Vattenfall voor dit project besloten geen gebruik van die regeling te maken.

Hobbels bij subsidievrij bouwen

Annemarie Schouten, hoofd Zon bij Vattenfall, geeft aan te geloven dat subsidievrije zonneparken nog niet vanzelfsprekend zijn, maar wel de toekomst hebben. “Tijdens dit project zullen we ongetwijfeld allerlei hobbels ontdekken die horen bij subsidievrij bouwen. Wat ons helpt is dat we actief zijn in de hele energieketen en onze klanten daardoor direct kunnen koppelen aan dit project. Dat is essentieel om dit park zonder subsidie te kunnen bouwen. We zien dan ook dat de vraag naar stroomcontracten direct van subsidievrije bronnen aan het toenemen is. Dit geeft ons het vertrouwen deze uitdaging voor dit project aan te gaan.”

Tegelijk wil Schouten waken voor te veel optimisme: ze vindt het zeker niet vanzelfsprekend dat zonneprojecten vanaf nu zonder subsidie kunnen worden gebouwd. “Dit project is tot stand gekomen als tender. Het betreft hier overheidsgrond die door het Rijksvastgoedbedrijf naar de markt is gebracht. De initiële ontwikkelstappen zijn daarmee al doorlopen en daarmee vergroot de slagingskans van dit project. Bovendien heeft het project een dusdanig uniek en innovatief karakter, dat we daarmee denken een koploperspositie in te nemen. Voor onze andere zonprojecten gaan wij er vooralsnog vanuit dat we die niet zonder subsidie kunnen realiseren. Het blijft dus een project-specifiek besluit, iedere keer.”

Oplossing voor krapte op het net

Nu duidelijk is dat het zonnepark op het terrein bij de Trekweg in Almere mag komen, gaat Vattenfall in gesprek met de omgeving. Na aanvraag van de vergunningen zou de bouw in 2024 kunnen starten. Maar er is nog wel een kink die uit de kabel moet worden gehaald. Er is namelijk sprake van congestie op het elektriciteitsnet in de regio en dat moet eerst samen met de netbeheerder worden opgelost. Anders kan de opgewekte stroom namelijk niet via dat net worden getransporteerd. Als ook deze horde is genomen, wordt er een zonvolgend systeem met dubbelzijdige panelen gebouwd. Vattenfall verwacht ruim 25.000 panelen te kunnen plaatsen in Almere, goed voor 18,3 GWh groene stroom per jaar.

Foto: Vattenfall / Joris Lousberg

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.