sluisvliet vondst archeologie markthal rotterdam

Resten aangetroffen van een van de oudste bouwwerken van Rotterdam

De opgraving bij het bouwproject RottaNova in Rotterdam. Archeologie Rotterdam

De echte opgraving moet nog beginnen, maar nu al hebben archeologen tijdens hun voorzichtige vooronderzoek beet: in de bodem van de bouwplaats van een woontoren naast de Rotterdamse Markthal zijn resten aangetroffen van een van de oudste bouwwerken van Rotterdam. Het gaat om puntgave delen van een sluisvliet die in de middeleeuwen door bewoners werd gebouwd in hun strijd tegen wateroverlast, meldt het dagblad Trouw.

Deze resten lagen de afgelopen decennia diep onder een naoorlogs gebouw, dat jaren geleden werd gesloopt om plaats te maken voor één van de ruim veertig nieuwe woontorens die de komende jaren in Rotterdam gaan verrijzen. “Deze vondst vertelt ons het verhaal van het ontstaan van Rotterdam”, zegt archeoloog Maaike Sier tegenover Trouw.

Sier geeft leiding aan de ploeg archeologen op de bouwplaats. “We weten al langer dat deze bouwlocatie pal naast de plek ligt waar Rotterdam is ontstaan. Hier liep vroeger het riviertje de Rotte.” Op dezelfde plek ontstond duizend jaar geleden het dorpje Rotta, dat later is verlaten vanwege overstromingen. Nadat bewoners in de dertiende eeuw terugkeerden werden er dijken gebouwd en een dam met sluizen in de Rotte om weerstand te bieden aan het water. De opgegraven delen van de sluisvliet zijn een restant van die strijd tegen wateroverlast.

RottaNova

De archeologen verwachten in de komende maanden nog meer vondsten te doen. “Dit is de eerste fase van het onderzoek. We zijn nog niet zo heel diep gegaan, dat gebeurt pas in maart.” Het onderzoek moet eind juni klaar zijn, want dan begint de bouw van de woontoren: RottaNova, een complex met ongeveer 250 appartementen.

De opgraving bij het bouwproject RottaNova in Rotterdam. © Archeologie Rotterdam

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP (Mediawatch)

Journalist en redacteur voor Infrasite.