Branche lanceert gratis tool voor borging constructieve veiligheid
Het Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) lanceert ‘Borgr’, een gratis tool voor het borgen van de constructieve veiligheid tijdens bouwprojecten. Beheerders en bouwbedrijven kunnen de tool op aanvraag gebruiken om in elke fase van een project te controleren of de veiligheidsseinen op groen staan. Job Dura (CEO Dura Vermeer), Joost Nelis (COO BAM Nederland), Paul Hooijschuur (partner Pieters Bouwtechniek) en Jeroen Lammertse (directeur Aboma) zijn enthousiast.
De tool werd deze week gelanceerd op een symposium van het KPCV in Utrecht. Daar riepen de topmannen alle partijen in de bouw op om met ‘Borgr’ te gaan werken. De tool is gratis. Wel moet je een aanvraag doen om toegang te krijgen, zo valt te lezen op de website van het KPCV. De ontwikkelaars zijn Dura Vermeer, BAM, Pieters Bouwtechniek, Aboma en het KPCV. Het doel van de lancering is volgens hen om de constructieve veiligheid in heel de branche te verhogen.
Borgr stelt vragen
‘Borgr’ werkt als volgt. De ontwikkelaars leggen uit: “Het neemt je in elke stap van een bouwtraject mee door vragen te stellen over constructieve veiligheid. Alle leden van het projectteam moeten meedoen in het beantwoorden van de vragen. Constructieve veiligheid is immers een ketenverantwoordelijkheid. Alleen ‘ja’ of ‘nee’ is niet genoeg: ieder antwoord moet worden gemotiveerd. Het is géén afvinklijstje.”
Oorsprong
Tijdens de lancering in Utrecht werd verteld over het belang van de tool. Ronald de Groot. veiligheidskundige bij Dura Vermeer en initiatiefnemer van de tool, wees op de instorting van een deel van het dak van een tribune in aanbouw in het stadion van FC Twente op 7 juli 2011.
Na het ongeval kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid met een aantal aanbevelingen voor de bouwcombinatie (waaronder Dura Vermeer) en de branche. Hoofdaannemers werden gevraagd om beter in kaart te brengen wie welke verantwoordelijkheden heeft op het gebied van veiligheid tijdens projecten. “Borg dat iedere partij zichtbaar verantwoording aflegt over uitgevoerd werk”, adviseerde de raad bovendien.
De nieuwe tool heeft zijn oorsprong in het ongeval en de aanbevelingen. “We zijn er trots op dat dit uiteindelijk is uitgemond in een landelijke tool om grip op constructieve veiligheid te waarborgen”, zei De Groot van Dura Vermeer deze week op het symposium.
Lees ook: