Afvalwaterzuiveringsinstallatie Haarlem Waarderpolder
Recordbedrag

Rijnland trekt €300 miljoen uit voor werk aan waterzuiveringsinstallatie

De huidige afvalwaterzuiveringsinstallatie in de Haarlemse Waarderpolder. Hoogheemraadschap van Rijnland

Het waterschap van Rijnland verwacht een recordbedrag van ruim 300 miljoen euro uit te geven aan de uitbreiding van de afvalwaterzuiveringsinstallatie in de Haarlemse Waarderpolder. Het bestuur ging vorige week akkoord met het plan om in 2025 met de werkzaamheden te beginnen. Nu kan de ontwerpfase van start, maakt het waterschap in een online nieuwsbericht bekend.

Na de ontwerpfase wordt bepaald welke aannemer(s) het werk gaan uitvoeren. Woordvoerder Kirsten Barnhoorn bevestigt tegenover Infrasite dat de kosten van de klus op ruim 300 miljoen euro worden geschat.

Directeur Simone Boogaard vermoedt dat de uitbreiding het grootste project is in de geschiedenis van het waterschap, vertelde ze onlangs tegenover het vakblad H2O. “We bestaan al 767 jaar en kunnen niet uitsluiten of er misschien een keer in de tijd van onze verre voorouders een vergelijkbaar project is geweest. Maar van de afgelopen decennia is dit de grootste, zowel qua geld als complexiteit.”

De installatie in de Haarlemse Waarderpolder is tevens de grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie die onder het beheer van Rijnland valt. Hier wordt het afvalwater gezuiverd van meer dan 200.000 huishoudens en bedrijven.

Wat gaat er gebeuren?

De grootste redenen voor de uitbreiding zijn volgens projectmanager Pelle de Wit van Rijnland op drie vingers te tellen. Allereerst heeft de huidige zuiveringsinstalltie het einde van zijn levensduur bereikt, vertelt hij tegenover H2O. Ten tweede neemt het aantal inwoners en bedrijven in de regio toe. Ten derde wil Rijnland het slib van bijna alle zuiveringen die onder haar beheer vallen vergisten in de Haarlemse Waarderpolder.

Slibvergisting is een proces waarbij het slib dat achterblijft na waterzuivering wordt gebruikt om biogas te winnen. Volgens het uitbreidingsplan wordt het slib van andere zuiveringsinstallaties in de regio straks aangevoerd met vrachtwagens. Bovendien wil Rijnland een persleiding laten aanleggen om het slib van de zuiveringsinstalltie in Zwanenburg naar de Haarlemse Waarderpolder te vervoeren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.