erasmusbrug Rotterdam
Straatwerk en smeergeld

Ambtenaren en aannemers draaien de bak in voor omkoping in Rotterdam

De Erasmusbrug in Rotterdam. Shutterstock / Corrine Reijm Fotografie

Twee ambtenaren van de gemeente Rotterdam en twee leidinggevenden van aannemersbedrijven zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen vanwege betrokkenheid bij een omkoopschandaal van honderdduizenden euro’s. Meerdere aannemers betaalden ruim zeven jaar lang steekpenningen in ruil voor hogere betalingen voor straatwerk en andere infraklussen. Dat maakt de rechtbank Rotterdam in een online update bekend.   

De zaak loopt al jaren. Het vonnis werd eind vorige week bekendgemaakt. Twee ambtenaren van de afdeling ‘Uitvoering Werken’ bij de gemeente Rotterdam zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 24 maanden en 12 maanden. De afdeling is een onderdeel van de afdeling Stadsbeheer en houdt zich bezig met het onderhoud van de Rotterdamse infrastructuur, waaronder bruggen, wegen, parken en straten.

Volgens het vonnis lieten de ambtenaren zich ruim zeven jaar lang omkopen door meerdere aannemers voor een totaalbedrag van 450.000 euro. In ruil leverden de ambtenaren gunsten, waaronder het accepteren van onnodig hoge facturen. De extra kosten die de gemeente betaalde werden door de betrokkenen buitgemaakt.

De leidinggevenden van twee betrokken aannemersbedrijven zijn ook veroordeeld tot gevangenisstraffen, met een duur van twee jaar en een half jaar respectievelijk. Om hun anonimiteit te beschermen zijn de namen van de ambtenaren en aannemers niet bekendgemaakt. Ook de details van de opdrachten waarbij smeergeld is betaald worden niet vermeld in het vonnis.

Rol van de gemeente

De gemeente Rotterdam liet in 2020 een intern onderzoek uitvoeren naar aanleiding van de zaak. Er werden onjuistheden ontdekt in de administratie van de afdeling Uitvoering Werken. De onderzoekers concludeerden dat de fraude veel eerder aan het licht had kunnen komen als de administratie beter op orde was geweest en de ambtenaren vaker werden gecontroleerd.

De gemeente Rotterdam heeft dus werk aan de winkel. Maar dat betekent niet dat de ambtenaren en aannemers geen persoonlijke verantwoordelijkheid hebben, vindt de rechter. “De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat ambtenaren hun werk integer uitvoeren”, aldus de rechtbank.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Ambtenaren en aannemers draaien de bak in voor omkoping in Rotterdam | Infrasite
erasmusbrug Rotterdam
Straatwerk en smeergeld

Ambtenaren en aannemers draaien de bak in voor omkoping in Rotterdam

De Erasmusbrug in Rotterdam. Shutterstock / Corrine Reijm Fotografie

Twee ambtenaren van de gemeente Rotterdam en twee leidinggevenden van aannemersbedrijven zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen vanwege betrokkenheid bij een omkoopschandaal van honderdduizenden euro’s. Meerdere aannemers betaalden ruim zeven jaar lang steekpenningen in ruil voor hogere betalingen voor straatwerk en andere infraklussen. Dat maakt de rechtbank Rotterdam in een online update bekend.   

De zaak loopt al jaren. Het vonnis werd eind vorige week bekendgemaakt. Twee ambtenaren van de afdeling ‘Uitvoering Werken’ bij de gemeente Rotterdam zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 24 maanden en 12 maanden. De afdeling is een onderdeel van de afdeling Stadsbeheer en houdt zich bezig met het onderhoud van de Rotterdamse infrastructuur, waaronder bruggen, wegen, parken en straten.

Volgens het vonnis lieten de ambtenaren zich ruim zeven jaar lang omkopen door meerdere aannemers voor een totaalbedrag van 450.000 euro. In ruil leverden de ambtenaren gunsten, waaronder het accepteren van onnodig hoge facturen. De extra kosten die de gemeente betaalde werden door de betrokkenen buitgemaakt.

De leidinggevenden van twee betrokken aannemersbedrijven zijn ook veroordeeld tot gevangenisstraffen, met een duur van twee jaar en een half jaar respectievelijk. Om hun anonimiteit te beschermen zijn de namen van de ambtenaren en aannemers niet bekendgemaakt. Ook de details van de opdrachten waarbij smeergeld is betaald worden niet vermeld in het vonnis.

Rol van de gemeente

De gemeente Rotterdam liet in 2020 een intern onderzoek uitvoeren naar aanleiding van de zaak. Er werden onjuistheden ontdekt in de administratie van de afdeling Uitvoering Werken. De onderzoekers concludeerden dat de fraude veel eerder aan het licht had kunnen komen als de administratie beter op orde was geweest en de ambtenaren vaker werden gecontroleerd.

De gemeente Rotterdam heeft dus werk aan de winkel. Maar dat betekent niet dat de ambtenaren en aannemers geen persoonlijke verantwoordelijkheid hebben, vindt de rechter. “De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat ambtenaren hun werk integer uitvoeren”, aldus de rechtbank.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.