Roseknoop rotterdam
Nooit eerder vertoond

Rotterdam stelt bouwplaats Roseknoop open voor marathonlopers

De Roseknoop in Rotterdam toen de werkzaamheden begonnen in januari. ANP / Hollandse Hoogte / MediaTV

De bouwplaats van de Roseknoop in Rotterdam wordt dit weekend opengesteld voor marathonlopers. Dat is nooit eerder vertoond in de stad. “En bij mijn weten ook niet in de rest van de wereld”, zegt Mario Kadiks, directeur van organisator NN Marathon Rotterdam, in een online update.

Veiligheid op de bouwplaats kan uitdagend zijn voor geschoolde professionals, laat staan marathonlopers. Toch wordt er op zondag over de Roseknoop gerend. De Rotterdamse kruising ging in januari op de schop. De omgeving is niet bepaald uitnodigend voor een marathon, maar het plan staat vast. De bouwplaats wordt onderdeel van het parcours. Tijdelijke veiligheidshekken en verkeersregelaars maken het kruispunt dit weekend toegankelijk voor deelnemers van de wedstrijd.

Meerdere partijen werken samen om de veiligheid van marathonlopers op de bouwplaats te waarborgen, waaronder de gemeente Rotterdam en aannemer KWS. “Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor een goed verloop”, zegt Dorien van Iwaarden, eventmanager van NN Marathon Rotterdam. “We hebben heel goed contact met de aannemer. Die maakt het asfalt voor de marathon schoon en repareert het asfalt waar nodig. Langs het asfalt op de bouwplaats komen hekken voor de veiligheid en aan beide kanten komen verkeersregelaars. Zo creëren we een grote, veilige gang over de bouwplaats.”

Renovatie Roseknoop

De Roseknoop is een belangrijke verkeersader tussen stadion de Kuip en het centrum van Rotterdam. Aannemer KWS knapt de kruising sinds januari op in opdracht van de gemeente. Het wegenbouwbedrijf vervangt rioolbuizen, verhoogt een dijk en verwijdert asfalt. Het doel is een overzichtelijker en veiliger kruispunt. Veel weggebruikers worden in de komende anderhalf jaar omgeleid om ruimte te maken voor de werkzaamheden. Marathonlopers zijn aankomende zondag uitgezonderd.

Het parcours loopt niet voor niets langs de bouwplaats. De marathon in Rotterdam vindt elk jaar plaats. Toen de Roseknoop in januari op de schop ging stond het kruispunt reeds op de route. Door de bouwplaats toegankelijk te maken voor deelnemers hoeft de organisator geen nieuwe officiële parcoursmetingen te doen, zegt eventmanager Van Iwaarden.

Dijkverzakking

De renovatie van de Roseknoop duurt naar verwachting tot en met september 2024. De belangrijkste reden voor de looptijd is de dijk die onder de kruising loopt, legt het projectteam in een online update uit. “Die is op sommige plekken tot wel 130 centimer verzakt”, schrijft projectmanager Ronald Wagter. “Dat is een probleem, want de dijk beschermt meerdere wijken tegen hoogwater. Ophogen met anderhalve meter klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Onze stad is wel wat grote projecten gewend, maar zelfs voor Rotterdamse begrippen is dit geen kattenpis.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Rotterdam stelt bouwplaats Roseknoop open voor marathonlopers | Infrasite
Roseknoop rotterdam
Nooit eerder vertoond

Rotterdam stelt bouwplaats Roseknoop open voor marathonlopers

De Roseknoop in Rotterdam toen de werkzaamheden begonnen in januari. ANP / Hollandse Hoogte / MediaTV

De bouwplaats van de Roseknoop in Rotterdam wordt dit weekend opengesteld voor marathonlopers. Dat is nooit eerder vertoond in de stad. “En bij mijn weten ook niet in de rest van de wereld”, zegt Mario Kadiks, directeur van organisator NN Marathon Rotterdam, in een online update.

Veiligheid op de bouwplaats kan uitdagend zijn voor geschoolde professionals, laat staan marathonlopers. Toch wordt er op zondag over de Roseknoop gerend. De Rotterdamse kruising ging in januari op de schop. De omgeving is niet bepaald uitnodigend voor een marathon, maar het plan staat vast. De bouwplaats wordt onderdeel van het parcours. Tijdelijke veiligheidshekken en verkeersregelaars maken het kruispunt dit weekend toegankelijk voor deelnemers van de wedstrijd.

Meerdere partijen werken samen om de veiligheid van marathonlopers op de bouwplaats te waarborgen, waaronder de gemeente Rotterdam en aannemer KWS. “Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor een goed verloop”, zegt Dorien van Iwaarden, eventmanager van NN Marathon Rotterdam. “We hebben heel goed contact met de aannemer. Die maakt het asfalt voor de marathon schoon en repareert het asfalt waar nodig. Langs het asfalt op de bouwplaats komen hekken voor de veiligheid en aan beide kanten komen verkeersregelaars. Zo creëren we een grote, veilige gang over de bouwplaats.”

Renovatie Roseknoop

De Roseknoop is een belangrijke verkeersader tussen stadion de Kuip en het centrum van Rotterdam. Aannemer KWS knapt de kruising sinds januari op in opdracht van de gemeente. Het wegenbouwbedrijf vervangt rioolbuizen, verhoogt een dijk en verwijdert asfalt. Het doel is een overzichtelijker en veiliger kruispunt. Veel weggebruikers worden in de komende anderhalf jaar omgeleid om ruimte te maken voor de werkzaamheden. Marathonlopers zijn aankomende zondag uitgezonderd.

Het parcours loopt niet voor niets langs de bouwplaats. De marathon in Rotterdam vindt elk jaar plaats. Toen de Roseknoop in januari op de schop ging stond het kruispunt reeds op de route. Door de bouwplaats toegankelijk te maken voor deelnemers hoeft de organisator geen nieuwe officiële parcoursmetingen te doen, zegt eventmanager Van Iwaarden.

Dijkverzakking

De renovatie van de Roseknoop duurt naar verwachting tot en met september 2024. De belangrijkste reden voor de looptijd is de dijk die onder de kruising loopt, legt het projectteam in een online update uit. “Die is op sommige plekken tot wel 130 centimer verzakt”, schrijft projectmanager Ronald Wagter. “Dat is een probleem, want de dijk beschermt meerdere wijken tegen hoogwater. Ophogen met anderhalve meter klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Onze stad is wel wat grote projecten gewend, maar zelfs voor Rotterdamse begrippen is dit geen kattenpis.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.