Amsterdam (foto: Jace Afsoon/Unsplash)
VISREIZEN EN MEER

Amsterdamse ambtenaren krijgen celstraffen wegens omkoping

Amsterdam Jace Afsoon/Unsplash)

Een 58-jarige man is veroordeeld tot 8 weken gevangenisstraf waarvan 2 weken voorwaardelijk omdat hij zijn positie als ambtenaar bij de gemeente Amsterdam misbruikte om zichzelf te verrijken en zijn ambtsgeheim schond. In vijf jaar tijd verkreeg hij ongeveer 37.000 euro aan voordeel via aannemers die als doel hadden om met hun bedrijven een voorkeursbehandeling te krijgen bij het vergund krijgen van gemeentelijke projecten, zegt de rechtbank.

De zaak kwam aan het rollen door een brief die de eigenaar van een waterbouwkundig bedrijf aan de Rijkscherche richtte. De man schreef dat hij een gooi deed naar een aanbesteding van een walmuur in het centrum van Amsterdam. Hij schreef dat hij de verdachte, projectmanager van de gemeente Amsterdam op Sail 2015 had gezien en dat deze daar ‘veel plezier had’ met een con-collega die een paar weken een aanbesteding was gegund. ‘Ik kreeg daar een raar gevoel bij.’

Al jaren

In een tweede brief schrijf hij dat volgens hem voor het winnen van de aanbesteding grof belastinggeld is betaald. De inschrijving was volgens de waterbouwer 200.000 euro hoger dan het werk eigenlijk zou moeten kosten. Deze twee ton zou worden gedeeld door twee ambtenaren van de gemeente, elk voor een ton. De een zou dit hebben gedaan uit onvrede over een misgelopen promotie. De andere ambtenaar ‘deed dit al jaren’.

Naar aanleiding van de tips startte de Rijksrecherche een strafrechtelijk onderzoek. Daarbij werden telefoons opgevraagd, observaties verricht en woningen en werkplekken doorzocht. Ook werd een groot aantal documenten en goederen in beslag genomen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachte jarenlang geld en diensten had aangenomen waarvoor hij als wederdienst opdrachten naar bevriende bedrijven toeschoof. Deze praktijk startte volgens het onderzoek in 2008 en kon jarenlang doorgaan. In 2017 werd de verdachte uiteindelijk in de kraag gegrepen.

Brazilië

De rechtbank acht bewezen dat de man onder andere werd beloond met een aanbouw aan zijn woning, korting op de aanbouw aan de woning van zijn buren en werkzaamheden in zijn woning waaronder het leggen van laminaat en bekleden van de trap. De verdachte was kennelijk hengelsportliefhebber. Hij liet zich namelijk belonen door het aannemen van twee visreizen, een naar Natal in Brazilië à 3.374,25 euro per persoon en een naar Artic-Lyngen Seacamp in Noorwegen ter waarde van 2.535,00 euro per persoon. Ook zou de man twee auto’s goedkoop hebben kunnen kopen, maar dat achtte de rechtbank niet bewezen. Het totale bewezen voordeel dat de man had gekregen was ruim 37.000 euro.

Lijstjes

De rechtbank zegt dat de omkoping schering en inslag was binnen de gemeente. ‘Er bestonden lijstjes met opstellingen en overzichten van ontvangen giften en giften die de betrokken ambtenaren nog tegoed hadden. Uit diverse e-mails blijkt dat de ambtenaren elkaar ook in de gaten hielden om te voorkomen dat de een meer zou krijgen dan de ander.’ Voor de rechtbank liet de man blijken dat hij niet begrijpt wat hij fout heeft gedaan. Hij toonde zich vooral verontwaardigd over de manier waarop hij door de Rijksrecherche en justitie is behandeld.

De rechtbank vindt de vergrijpen zo ernstig dat het niet bij een taakstraf kan blijven. De gemeentelijk projectleider moet acht weken de cel in, waarvan hij er bii goed gedrag twee krijgt vrijgescholden. De proeftijd is twee jaar. Omdat de redelijke termijn met twee jaar en vier maanden is overschreden is de gevangenisstraf drie weken minder dan dat die anders zou zijn geweest. De man heeft overigens weer een baan.

65.000 euro

De man was niet degene met de hoogste straf. Die was voor een 56-jarige collega, een werkvoorbereider bij het Ingenieursbureau Amsterdam (IBA). Hij werd wegens omkoping veroordeeld tot 3 maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk.In minder dan vier jaar tijd verkreeg hij meer dan 65.000 euro voordeel via verschillende aannemers die als doel hadden om met hun bedrijven een voorkeursbehandeling te verkrijgen bij het vergund krijgen van gemeentelijke opdrachten. Omdat de redelijke termijn met 3 jaar en 10 maanden is overschreden is de gevangenisstraf een maand minder dan dat die anders zou zijn geweest.

14.000 euro

Een derde ambtenaar van de gemeente Amsterdam kreeg maandag een taakstraf van 180 uur opgelegd. Ook hij misbruikte zijn positie om zich te verrijken.In tien jaar tijd verkreeg hij 14.000 euro voordeel via aannemers die als doel hadden om met hun bedrijven een voorkeursbehandeling te verkrijgen bij het vergund krijgen van gemeentelijke opdrachten. Omdat de redelijke termijn met ongeveer 2,5 jaar is overschreden is de taakstraf 20 uur lager dan dat die anders zou zijn geweest.

Lees ook:

5 maanden cel voor ambtenaar wegens omkoping door stratenmakers

7,3 miljoen euro boete voor Duits kartel brugvoegen

Auteur: Redactie

Amsterdamse ambtenaren krijgen celstraffen wegens omkoping | Infrasite
Amsterdam (foto: Jace Afsoon/Unsplash)
VISREIZEN EN MEER

Amsterdamse ambtenaren krijgen celstraffen wegens omkoping

Amsterdam Jace Afsoon/Unsplash)

Een 58-jarige man is veroordeeld tot 8 weken gevangenisstraf waarvan 2 weken voorwaardelijk omdat hij zijn positie als ambtenaar bij de gemeente Amsterdam misbruikte om zichzelf te verrijken en zijn ambtsgeheim schond. In vijf jaar tijd verkreeg hij ongeveer 37.000 euro aan voordeel via aannemers die als doel hadden om met hun bedrijven een voorkeursbehandeling te krijgen bij het vergund krijgen van gemeentelijke projecten, zegt de rechtbank.

De zaak kwam aan het rollen door een brief die de eigenaar van een waterbouwkundig bedrijf aan de Rijkscherche richtte. De man schreef dat hij een gooi deed naar een aanbesteding van een walmuur in het centrum van Amsterdam. Hij schreef dat hij de verdachte, projectmanager van de gemeente Amsterdam op Sail 2015 had gezien en dat deze daar ‘veel plezier had’ met een con-collega die een paar weken een aanbesteding was gegund. ‘Ik kreeg daar een raar gevoel bij.’

Al jaren

In een tweede brief schrijf hij dat volgens hem voor het winnen van de aanbesteding grof belastinggeld is betaald. De inschrijving was volgens de waterbouwer 200.000 euro hoger dan het werk eigenlijk zou moeten kosten. Deze twee ton zou worden gedeeld door twee ambtenaren van de gemeente, elk voor een ton. De een zou dit hebben gedaan uit onvrede over een misgelopen promotie. De andere ambtenaar ‘deed dit al jaren’.

Naar aanleiding van de tips startte de Rijksrecherche een strafrechtelijk onderzoek. Daarbij werden telefoons opgevraagd, observaties verricht en woningen en werkplekken doorzocht. Ook werd een groot aantal documenten en goederen in beslag genomen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachte jarenlang geld en diensten had aangenomen waarvoor hij als wederdienst opdrachten naar bevriende bedrijven toeschoof. Deze praktijk startte volgens het onderzoek in 2008 en kon jarenlang doorgaan. In 2017 werd de verdachte uiteindelijk in de kraag gegrepen.

Brazilië

De rechtbank acht bewezen dat de man onder andere werd beloond met een aanbouw aan zijn woning, korting op de aanbouw aan de woning van zijn buren en werkzaamheden in zijn woning waaronder het leggen van laminaat en bekleden van de trap. De verdachte was kennelijk hengelsportliefhebber. Hij liet zich namelijk belonen door het aannemen van twee visreizen, een naar Natal in Brazilië à 3.374,25 euro per persoon en een naar Artic-Lyngen Seacamp in Noorwegen ter waarde van 2.535,00 euro per persoon. Ook zou de man twee auto’s goedkoop hebben kunnen kopen, maar dat achtte de rechtbank niet bewezen. Het totale bewezen voordeel dat de man had gekregen was ruim 37.000 euro.

Lijstjes

De rechtbank zegt dat de omkoping schering en inslag was binnen de gemeente. ‘Er bestonden lijstjes met opstellingen en overzichten van ontvangen giften en giften die de betrokken ambtenaren nog tegoed hadden. Uit diverse e-mails blijkt dat de ambtenaren elkaar ook in de gaten hielden om te voorkomen dat de een meer zou krijgen dan de ander.’ Voor de rechtbank liet de man blijken dat hij niet begrijpt wat hij fout heeft gedaan. Hij toonde zich vooral verontwaardigd over de manier waarop hij door de Rijksrecherche en justitie is behandeld.

De rechtbank vindt de vergrijpen zo ernstig dat het niet bij een taakstraf kan blijven. De gemeentelijk projectleider moet acht weken de cel in, waarvan hij er bii goed gedrag twee krijgt vrijgescholden. De proeftijd is twee jaar. Omdat de redelijke termijn met twee jaar en vier maanden is overschreden is de gevangenisstraf drie weken minder dan dat die anders zou zijn geweest. De man heeft overigens weer een baan.

65.000 euro

De man was niet degene met de hoogste straf. Die was voor een 56-jarige collega, een werkvoorbereider bij het Ingenieursbureau Amsterdam (IBA). Hij werd wegens omkoping veroordeeld tot 3 maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk.In minder dan vier jaar tijd verkreeg hij meer dan 65.000 euro voordeel via verschillende aannemers die als doel hadden om met hun bedrijven een voorkeursbehandeling te verkrijgen bij het vergund krijgen van gemeentelijke opdrachten. Omdat de redelijke termijn met 3 jaar en 10 maanden is overschreden is de gevangenisstraf een maand minder dan dat die anders zou zijn geweest.

14.000 euro

Een derde ambtenaar van de gemeente Amsterdam kreeg maandag een taakstraf van 180 uur opgelegd. Ook hij misbruikte zijn positie om zich te verrijken.In tien jaar tijd verkreeg hij 14.000 euro voordeel via aannemers die als doel hadden om met hun bedrijven een voorkeursbehandeling te verkrijgen bij het vergund krijgen van gemeentelijke opdrachten. Omdat de redelijke termijn met ongeveer 2,5 jaar is overschreden is de taakstraf 20 uur lager dan dat die anders zou zijn geweest.

Lees ook:

5 maanden cel voor ambtenaar wegens omkoping door stratenmakers

7,3 miljoen euro boete voor Duits kartel brugvoegen

Auteur: Redactie