gerard sanderink strukton
Sanderink geschorst

Ex-directeur van BAM neemt roer over van bouwbedrijf Strukton

Gerard Sanderink, eigenaar van bouwbedrijf Strukton (2015). ANP / Freek van den Bergh

Strukton krijgt een nieuwe topman. Rob van Wingerden, de voormalige CEO van BAM, begint halverwege mei als interim-directeur van het bouwbedrijf, dat sinds de tijdelijke schorsing van eigenaar Gerard Sanderink zonder een vast bestuur zit.

Sanderink werd in maart voor drie maanden geschorst door de raad van commissarissen omdat hij een gevaar zou zijn voor het functioneren van het bedrijf. Er loopt op dit moment een procedure om de eigenaar nog langer uit het bestuur te weren. De vrees is dat het privéleven en het handelen van Sanderink schadelijk is voor de medewerkers en klanten van Strukton.

De commissarissen hopen over ongeveer “zes maanden tot een jaar” een langdurige opvolger aan te wijzen, zegt de raad in een online update. Tot die tijd neemt voormalig BAM-directeur Rob van Wingerden het roer over. Hij moet samen met Mark de Haas, die eerder financieel directeur was van Strukton en nu weer plaatsneemt in het bestuur, de rust terugbrengen bij het bouwbedrijf.

Laster, bedreigingen en Centric

Rust was in de afgelopen jaren zeldzaam bij de ondernemingen van Sanderink, waaronder naast Strukton ook IT-bedrijf Centric. De Rijksoverheid bemoeit zich met het bestuur van Centric omdat Sanderink in een leiderschapsrol een risico zou zijn voor overheidsinstellingen die de diensten van het IT-bedrijf gebruiken.

Sanderink raakte in 2019 in een juridisch conflict met Brigitte van Egten, zijn voormalige vriendin en zakenpartner. Sanderink beschuldigde Van Egten openlijk voor fraude en werd later veroordeeld voor laster. Hij kreeg dwangmaatregelen opgelegd, maar weigerde schadevergoedingen te betalen en hield zich niet aan een contactverbod.

De emmer liep over in 2020, toen Sanderink een ambtenaar zou hebben bedreigd die een telefoon in beslag kwam nemen waarmee hij smadelijke berichten rondstuurde. Sanderink besloot onder druk van medebestuurders uit het bestuur van Centric te stappen.

Na meerdere pogingen om terug te keren in het bestuur werd hij eerder dit jaar op aansporen van het Openbaar Ministerie afgezet door de Ondernemingskamer, een speciale rechter. Sanderink kan voorlopig niet meer terugkeren bij Centric. De situatie bij Strukton is minder vergevorderd, maar het lijkt dezelfde kant op te gaan.

De bestuurscrisis van Sanderink tot nu toe

 • Januari 2021. Sanderink stapt onder druk van medebestuurders uit het bestuur van Centric na een reeks rechtszaken en controversies in verband met Brigitte van Egten, zijn voormalige vriendin en zakenpartner
 • Juni 2022. Een groot deel van het bestuur van Centric stapt op door een gebrek aan vertrouwen in Sanderink als eigenaar.
 • Oktober 2022. Sanderink keert op eigen initiatief terug in het bestuur van Centric. Niet lang daarna eist het Openbaar Ministerie dat Sanderink het bestuur verlaat.
 • November 2022. De Ondernemingskamer, een speciale rechter, weert Sanderink uit het bestuur van Centric op aansporen van het Openbaar Ministerie.
 • September 2022. Het Openbaar Ministerie begint een onderzoek naar de rol van Sanderink als topman van Strukton op verdenking van omkoping in Saoedi-Arabië.
 • Maart 2023. De raad van commissarissen van Strukton schorst Sanderink voor drie maanden uit het bestuur.
 • Mei 2023. De raad van commissarissen van Strukton stelt een interim-directeur aan en procedeert voor langdurige maatregelen tegen Sanderink.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Ex-directeur van BAM neemt roer over van bouwbedrijf Strukton | Infrasite
gerard sanderink strukton
Sanderink geschorst

Ex-directeur van BAM neemt roer over van bouwbedrijf Strukton

Gerard Sanderink, eigenaar van bouwbedrijf Strukton (2015). ANP / Freek van den Bergh

Strukton krijgt een nieuwe topman. Rob van Wingerden, de voormalige CEO van BAM, begint halverwege mei als interim-directeur van het bouwbedrijf, dat sinds de tijdelijke schorsing van eigenaar Gerard Sanderink zonder een vast bestuur zit.

Sanderink werd in maart voor drie maanden geschorst door de raad van commissarissen omdat hij een gevaar zou zijn voor het functioneren van het bedrijf. Er loopt op dit moment een procedure om de eigenaar nog langer uit het bestuur te weren. De vrees is dat het privéleven en het handelen van Sanderink schadelijk is voor de medewerkers en klanten van Strukton.

De commissarissen hopen over ongeveer “zes maanden tot een jaar” een langdurige opvolger aan te wijzen, zegt de raad in een online update. Tot die tijd neemt voormalig BAM-directeur Rob van Wingerden het roer over. Hij moet samen met Mark de Haas, die eerder financieel directeur was van Strukton en nu weer plaatsneemt in het bestuur, de rust terugbrengen bij het bouwbedrijf.

Laster, bedreigingen en Centric

Rust was in de afgelopen jaren zeldzaam bij de ondernemingen van Sanderink, waaronder naast Strukton ook IT-bedrijf Centric. De Rijksoverheid bemoeit zich met het bestuur van Centric omdat Sanderink in een leiderschapsrol een risico zou zijn voor overheidsinstellingen die de diensten van het IT-bedrijf gebruiken.

Sanderink raakte in 2019 in een juridisch conflict met Brigitte van Egten, zijn voormalige vriendin en zakenpartner. Sanderink beschuldigde Van Egten openlijk voor fraude en werd later veroordeeld voor laster. Hij kreeg dwangmaatregelen opgelegd, maar weigerde schadevergoedingen te betalen en hield zich niet aan een contactverbod.

De emmer liep over in 2020, toen Sanderink een ambtenaar zou hebben bedreigd die een telefoon in beslag kwam nemen waarmee hij smadelijke berichten rondstuurde. Sanderink besloot onder druk van medebestuurders uit het bestuur van Centric te stappen.

Na meerdere pogingen om terug te keren in het bestuur werd hij eerder dit jaar op aansporen van het Openbaar Ministerie afgezet door de Ondernemingskamer, een speciale rechter. Sanderink kan voorlopig niet meer terugkeren bij Centric. De situatie bij Strukton is minder vergevorderd, maar het lijkt dezelfde kant op te gaan.

De bestuurscrisis van Sanderink tot nu toe

 • Januari 2021. Sanderink stapt onder druk van medebestuurders uit het bestuur van Centric na een reeks rechtszaken en controversies in verband met Brigitte van Egten, zijn voormalige vriendin en zakenpartner
 • Juni 2022. Een groot deel van het bestuur van Centric stapt op door een gebrek aan vertrouwen in Sanderink als eigenaar.
 • Oktober 2022. Sanderink keert op eigen initiatief terug in het bestuur van Centric. Niet lang daarna eist het Openbaar Ministerie dat Sanderink het bestuur verlaat.
 • November 2022. De Ondernemingskamer, een speciale rechter, weert Sanderink uit het bestuur van Centric op aansporen van het Openbaar Ministerie.
 • September 2022. Het Openbaar Ministerie begint een onderzoek naar de rol van Sanderink als topman van Strukton op verdenking van omkoping in Saoedi-Arabië.
 • Maart 2023. De raad van commissarissen van Strukton schorst Sanderink voor drie maanden uit het bestuur.
 • Mei 2023. De raad van commissarissen van Strukton stelt een interim-directeur aan en procedeert voor langdurige maatregelen tegen Sanderink.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.