Cornelis Lely afsluitdijk

Scholen civiele techniek luiden noodklok: studententekort neemt toe

Standbeeld van Cornelis Lely op de Afsluitdijk (2020). Rijkswaterstaat / Jan Wessels

Het aantal studenten civiele techniek loopt terug, schrijft KIVI-directeur Miguel Delcour in een nieuwsbrief. “Het is bijna niet meer mogelijk om de opleiding te handhaven. Hogescholen die de opleiding aanbieden luiden de noodklok.” 

Een gebrek aan civiele technici is problematisch voor het bedrijfsleven. De energietransitie stuwt de vraag naar opgeleid personeel. “De urgentie is hoog”, zegt Delcour. De directeur waarschuwt dat het sluiten van opleidingen het tekort vergroot.

Om de instroom te vergroten slaan opleiders de handen ineen. Hogescholen in heel Nederland zijn aangesloten bij ‘Be an Engineer’. Het initiatief probeert zij-instromers te faciliteren. Bijvoorbeeld mensen die civiele techniek willen studeren maar financieel afhankelijk zijn van een vaste baan. Voor hen kan een combinatie van werken en studeren uitkomst bieden.

“Waar dat bij mbo al gewoon is, is het bij hbo nog redelijk nieuw”, vertelt Delcour. Vandaar roept KIVI bedrijven met leerwerktrajecten op om in contact te komen. “Het gaat niet om het zoeken naar stagiaires, want dan zou mijn mailbox vol raken. Het gaat om bedrijven die mensen zoeken én willen investeren in opleiding.”

Be an Engineer

KIVI stelt bedrijven die contact opnemen voor aan de initiatiefnemers van Be an Engineer. Zij vormen een schakel tussen kandidaat-studenten, hogescholen en bedrijven met leerwerktrajecten. Iedereen met interesse in de opleiding civiele techniek kan zich inschrijven op de website van het initiatief. Inschrijvers komen in aanmerking voor een betaalde opleiding en baan in de sector.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Scholen civiele techniek luiden noodklok: studententekort neemt toe | Infrasite
Cornelis Lely afsluitdijk

Scholen civiele techniek luiden noodklok: studententekort neemt toe

Standbeeld van Cornelis Lely op de Afsluitdijk (2020). Rijkswaterstaat / Jan Wessels

Het aantal studenten civiele techniek loopt terug, schrijft KIVI-directeur Miguel Delcour in een nieuwsbrief. “Het is bijna niet meer mogelijk om de opleiding te handhaven. Hogescholen die de opleiding aanbieden luiden de noodklok.” 

Een gebrek aan civiele technici is problematisch voor het bedrijfsleven. De energietransitie stuwt de vraag naar opgeleid personeel. “De urgentie is hoog”, zegt Delcour. De directeur waarschuwt dat het sluiten van opleidingen het tekort vergroot.

Om de instroom te vergroten slaan opleiders de handen ineen. Hogescholen in heel Nederland zijn aangesloten bij ‘Be an Engineer’. Het initiatief probeert zij-instromers te faciliteren. Bijvoorbeeld mensen die civiele techniek willen studeren maar financieel afhankelijk zijn van een vaste baan. Voor hen kan een combinatie van werken en studeren uitkomst bieden.

“Waar dat bij mbo al gewoon is, is het bij hbo nog redelijk nieuw”, vertelt Delcour. Vandaar roept KIVI bedrijven met leerwerktrajecten op om in contact te komen. “Het gaat niet om het zoeken naar stagiaires, want dan zou mijn mailbox vol raken. Het gaat om bedrijven die mensen zoeken én willen investeren in opleiding.”

Be an Engineer

KIVI stelt bedrijven die contact opnemen voor aan de initiatiefnemers van Be an Engineer. Zij vormen een schakel tussen kandidaat-studenten, hogescholen en bedrijven met leerwerktrajecten. Iedereen met interesse in de opleiding civiele techniek kan zich inschrijven op de website van het initiatief. Inschrijvers komen in aanmerking voor een betaalde opleiding en baan in de sector.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.