HOOG WATER

Stormvloedkering Ramspol gesloten

Stormvloedkering Ramspol foto Rijkswaterstaat

Voor de eerste keer dit winterseizoen is de automatische stormvloedkering Ramspol bij Kampen dichtgegaan. Het gaat hier om een opblaasbare dam die automatisch wordt geactiveerd zodra het waterpeil ter plaatse stijgt tot 50 cm boven NAP.

Rijkswaterstaat zag de stijging aankomen en stremde de vaargeulen Ramsdiep en Ramsgeul zondagmiddag rond 15.00 uur voor het vaarverkeer. De opblaasbare stormvloedkering ging daarop rond 16.00 uurautomatisch dicht. Doel is bescherming van het achterland te beschermen tegen het hoogwater van het IJsselmeer.

Afsluitdijk

Het hoge water op het IJsselmeer wordt veroorzaakt door een optelling van wind en neerslag die er voor zorgt dat het water opgestuwd wordt. Vanwege de heersende windrichting kan minder gespuid worden bij de Afsluitdijk.

De twee geulen worden weer vrijgegeven als het waterpeil is gedaald en het opblaasbare doek in de speciale bak op de bodem van het water ligt. Daarna volgt nog controle door duikers. De stremming betekent dat er geen scheepvaartverkeer van en naar het Zwarte Water mogelijk is.

Lees ook:

Oosterscheldekering. Foto: Heijmans

Auteur: Bart Oosterveld

Stormvloedkering Ramspol gesloten | Infrasite
HOOG WATER

Stormvloedkering Ramspol gesloten

Stormvloedkering Ramspol foto Rijkswaterstaat

Voor de eerste keer dit winterseizoen is de automatische stormvloedkering Ramspol bij Kampen dichtgegaan. Het gaat hier om een opblaasbare dam die automatisch wordt geactiveerd zodra het waterpeil ter plaatse stijgt tot 50 cm boven NAP.

Rijkswaterstaat zag de stijging aankomen en stremde de vaargeulen Ramsdiep en Ramsgeul zondagmiddag rond 15.00 uur voor het vaarverkeer. De opblaasbare stormvloedkering ging daarop rond 16.00 uurautomatisch dicht. Doel is bescherming van het achterland te beschermen tegen het hoogwater van het IJsselmeer.

Afsluitdijk

Het hoge water op het IJsselmeer wordt veroorzaakt door een optelling van wind en neerslag die er voor zorgt dat het water opgestuwd wordt. Vanwege de heersende windrichting kan minder gespuid worden bij de Afsluitdijk.

De twee geulen worden weer vrijgegeven als het waterpeil is gedaald en het opblaasbare doek in de speciale bak op de bodem van het water ligt. Daarna volgt nog controle door duikers. De stremming betekent dat er geen scheepvaartverkeer van en naar het Zwarte Water mogelijk is.

Lees ook:

Oosterscheldekering. Foto: Heijmans

Auteur: Bart Oosterveld