Tekort stikstofexpert vertragen infraprojecten. Foto: IenW, Tineke Dijkstra Fotografie
Stikstof

Tekort aan stikstofexperts vertraagt veertien infraprojecten

Tekort stikstofexpert vertragen infraprojecten. Foto: IenW, Tineke Dijkstra Fotografie

Zeker veertien infrastructuurprojecten lopen 2,5 jaar vertraging op, wegens het tekort aan experts die de verplichte stikstofberekeningen kunnen uitvoeren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft om die reden een keuze moeten maken welke projecten voorrang krijgen en welke moeten wachten, schrijft minister Mark Harbers in een brief aan de Tweede Kamer.

Onder meer de verbreding van de A58 tussen Eindhoven en Tilburg en die van de A6 tussen Almere Oostvaarders en Lelystad lopen vertraging op. Harbers geeft voorrang aan elf andere projecten, waaronder de werkzaamheden aan het knooppunt Hoevelaken en de A1/A30 bij Barneveld. Projecten die de verkeersveiligheid verbeteren of grote fileknelpunten wegnemen, zijn als eerste aan de beurt.

Op z’n vroegst zijn begin 2025 voor alle elf projecten stikstofberekeningen gemaakt. Volgens Harbers is er genoeg stikstofruimte om de elf projecten te realiseren. Wel benadrukt hij dat de uiteindelijke planning ook voor deze projecten kan veranderen, omdat het stikstofdossier ook de komende jaren “een onzekere factor” zou kunnen blijken.

Teleurgesteld

Gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant op het gebied van mobiliteit Suzanne Otters heeft haar ongenoegen uitgesproken over het ‘on hold’ zetten van vrijwel alle rijksinfraprojecten in de provincie. “Het is ongetwijfeld een moeilijke beslissing voor de minister, maar desondanks ben ik teleurgesteld. De bereikbaarheid staat nu al zwaar onder druk. Ik heb om perspectief gevraagd hoe het Rijk, samen met de regionale overheden, de bereikbaarheid in Brabant op peil houdt nu belangrijke rijksinfraprojecten vertragen.”

Auteur: marloes kanselaar

Bron: VerkeersNet