Meer zand voor West-Zeeuws-Vlaanderen

Foto: Ivo Ketelaar

Om de Noordzeekust van Zeeuws-Vlaanderen op zijn plaats te houden voert Rijkswaterstaat vanaf woensdag 6 maart 2019 kustonderhoud uit. Bij Cadzand en bij Nieuwvliet en Groede brengt een baggerschip meer dan 1,3 miljoen m3 zand aan op het strand. Daarna wordt er nog in totaal 1,1 miljoen m3 zand op de zeebodem voor de kust van Nieuwesluis aangebracht. Zo blijft West-Zeeuws-Vlaanderen goed beschermd tegen de zee.

Er wordt gesuppleerd op de volgende locaties:

  • Op het strand bij Cadzand tussen strandpaviljoens Dok 14 en De Zeemeeuw (in totaal 150.000 m3 zand);
  • Op het strand bij Nieuwvliet en Groede, vanaf de Panoramaweg tot aan strandpaviljoen De Boekanier (in totaal 1.200.000 m3 zand);
  • Op de zeebodem voor de kust van Nieuwesluis (in totaal 1,1 miljoen m3 zand).

Werkzaamheden Noordzeekust

Op ongeveer 35 km uit de kust zuigt een sleephopperzuiger zand op van de zeebodem. Het schip vaart vervolgens naar de kust en perst het zand via een pijpleiding naar het strand. Bulldozers verdelen het zand over het strand en de wind zorgt voor de verdere verstuiving in het kustgebied. Een deel komt terecht in de duinen. Zo wordt de kust versterkt en blijft de kustlijn op zijn plaats. De werkzaamheden aan de kust gaan dag en nacht, zeven dagen per week door. Tijdens de werkzaamheden op het strand blijven het strand en de zee toegankelijk voor bezoekers. Het deel van het strand waar wordt gewerkt, is echter verboden gebied vanwege het gevaar van drijfzand en rondrijdende bulldozers en shovels.

Onder water of op het strand

Waar het kan brengt Rijkswaterstaat zand onder water aan en waar het moet op het strand. Onder water is meestal goedkoper en geeft minder overlast voor strandbezoekers. Het kustonderhoud op het strand bij Cadzand en bij Nieuwvliet en Groede is een herhaling van de werkzaamheden in 2014. Het onderhoud aan de zeebodem voor de kust van Nieuwesluis, waar een diepe getijdengeul vlak langs de kust ligt, is een aanvulling op de werkzaamheden in 2010. Daarnaast draagt het bij aan het aanvullen van de zandbehoefte in de Zuidwestelijke Delta.

Noodzaak kustonderhoud

Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat