InfraTech 2019 toont neus voor innovatie met infra awards

Bron: InfraTech

Wie heeft de beste infra-innovatie?

Twee jaar geleden waren het een gigantisch dijkversterkingsproject en een slimme spoorverbetering die met de eer gingen strijken. Wordt het dit keer de Noord-Zuidlijn, de Afsluitdijk, de Koning Willem Alexandertunnel of wellicht de communicerende verkeerslichten? De inschrijving voor de InfraTech Innovatieprijs 2019 is geopend.

Wie toont zich het meest future proof?

Het thema van InfraTech 2019 is Future Proof. En dat betekent openstaan voor nieuwe vaardigheden. Luisteren naar een nieuwe generatie techneuten. InfraTech doet dat met de Innovatieprijs. Iedere twee jaar strijden meer dan 50 inzenders om deze titel, waarbij de trend in de afgelopen jaren laat zien dat opdrachtgevers en opdrachtnemers steeds vaker samen optrekken.

Categorieën

Met de Innovatieprijs stimuleert InfraTech innovatieve ideeën op het gebied van het bouwen, onderhouden, renoveren en verduurzamen van infrastructuur. Met infrastructuur in de breedste zin van het woord, denk hierbij aan vaarwegen, spoorwegen, kabels en leidingen, IT-infrastructuur, wegen, landuitbreidingen, industriële complexen, warmte transportleidingen, etc. Er zijn drie categorieën waar bedrijven, overheden of studenten zich voor kunnen inschrijven: Product innovatie, Proces innovatie en Vernieuwende samenwerking.

Maatschappelijke behoefte

Juryvoorzitter Maxime Verhagen over de InfraTech Innovatieprijs: ‘Iedere editie zijn er meer inzendingen. Dat zegt iets over het innovatieve karakter van de sector. De kwaliteit van de inzendingen is daarbij onverminderd hoog en laten een aantal trends zien, zoals de toenemende digitalisering in de infrasector, hergebruik van wat vroeger afval was en oplossingen voor (tijdelijke) waterberging/-infiltratie in straten. Mooi om te zien is ook dat er in steeds meer inzendingen wordt geredeneerd vanuit maatschappelijke behoefte in plaats van de techniek.’

Speciale galerij

De winnaars van de InfraTech Innovatieprijs 2019 mogen zich een twee jaar lang Infra-Innovator noemen. Daarnaast ontvangen zij een InfraTech promotiepakket ter waarde van € 2.500,- of € 500,- cash. Alle inzendingen zullen tijdens InfraTech 2019 te zien zijn in een speciale galerij op de beursvloer. Elke inzending bevat een toelichting over bijvoorbeeld het maatschappelijk en/of praktisch probleem waar de innovatie een oplossing voor biedt, wat de verdiencapaciteit is van de innovatie qua tijd/geld/materiaalbesparing e.d. en met wie de innovatie tot stand kan komen (indien het nog niet toegepast wordt).

Cobouw Publieksprijs

Behalve de vakprijs, zal in 2019 ook de Cobouw Publieksprijs weer worden uitgereikt. Vanaf medio december kan het publiek alle inzendingen voor de InfraTech Innovatieprijs bekijken en eenmalig hun stem uitbrengen op hun favoriet via de website van Cobouw. De inzending met de meeste stemmen ontvangt de Cobouw Publieksprijs.

Winnaars 2017

In de categorie Product Innovatie waardeerde de jury in 2017 de Shimlift van BAM en Movares met de eerste prijs. De prijs voor de beste Project Innovatie ging naar het dijkverbeteringsproject Project Kis van Waterschap Rivierenland, Mourik en BESIX.

Inschrijving

De inschrijving voor de InfraTech Innovatieprijs is open en deze sluit op 2 oktober. In december pitchen genomineerden voorde vakjury. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens InfraTech 2019 in Rotterdam Ahoy van 15 t/m 18 januari 2019.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ahoy Rotterdam nv