17 maart zijn 45.000 mensen Bewust Veilig

Foto: Ivo Ketelaar

Vrijdag 17 maart wordt voor de eerste keer ‘Bewust Veilig’ gehouden. Op meer dan 2000 verschillende werklocaties van 125 bouw- infra- en installatiebedrijven wordt stilgestaan bij de veiligheid op de werkvloer. In totaal doen zo’n 45.000 medewerkers, opdrachtgevers en ketenpartners mee.

Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Bouw en Infra en Uneto-VNI hebben de handen ineen geslagen om jaarlijks, op de derde vrijdag in maart, Bewust Veilig te zijn. De motivatie is dat iedereen aan het eind van de werkdag weer gezond en veilig naar huis moet kunnen en aan het eind van zijn loopbaan gezond en fit met pensioen. Het is van het grootste belang om ongelukken en arbeidsongeschiktheid te voorkomen, én om faciliteiten te bieden zodat mensen duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Dat is een gezamenlijk belang van werkgevers én werknemers.

Bewustwording vergroten
Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, bezoekt 17 maart in Poeldijk nieuwbouwproject Groene Kreken van bouwbedrijf Weboma: “Medewerkers, opdrachtgevers en andere ketenpartners, kortom: iedereen die op de bouwplaatsen komt, roepen we op extra aandacht aan veiligheid op de werkvloer te geven. De bouw scoort helaas hoog in de ranglijsten van onveilige sectoren. Daarin moet absoluut verandering komen. We streven ernaar het aantal ongevallen drastisch te verminderen. Dat kan al door eenvoudig de afspraken na te komen zoals je te melden bij de uitvoerder vóórdat je de bouwplaats opgaat. Want díe vertelt je hoe en waar je je veilig kan begeven op het werkterrein. Als je je niet aan de regels houdt, heb je niets op een bouwplaats te zoeken.”

Doekle Terpstra, voorzitter van UNETO-VNI, bezoekt de renovatie van het Zadkine College in Rotterdam, een project van Unica. “Elk ongeluk is er een teveel. Daarom is het belangrijk dat we extra aandacht schenken aan veilig werken. Het is een belangrijk en positief signaal dat zoveel bedrijven op 17 maart meedoen aan Bewust Veilig. Veilig werken op grote projecten doe je samen: opdrachtgevers, bouwers en installateurs. Met preventieve maatregelen en optimale communicatie over de veiligheidsrisico’s kunnen we grote stappen maken. We werken op veel projecten onder grote tijdsdruk, maar dat mag nooit een excuus zijn om te beknibbelen op veilig werken. Veiligheid is topprioriteit!”

Meer informatie
www.bewustveilig.com

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Bouwend Nederland