heijmans grootonderhoud a2 a12
Punten voor asfalt

Heijmans wint grootonderhoud A2 en A12, opdracht van twintig miljoen

Eerdere werkzaamheden op de A12. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat gunt het grootonderhoud van de A2 en A12 in Midden-Nederland aan Heijmans. Het bouwbedrijf kwam volgens de beheerder met het beste voorstel voor duurzaam asfalt. De opdracht heeft een waarde van ongeveer twintig miljoen euro. 

Het gaat om de A2 richting Den Bosch tussen de knooppunten Oudenrijn en knooppunt Everdingen, en de A12 richting Utrecht tussen de aansluiting Nieuwerbrug en het knooppunt Oudenrijn. De voorbereiding gaat dit jaar nog van start, zegt Rijkswaterstaat op vrijdagmiddag in een online update.

“Vanaf het voorjaar van 2024 wordt het asfalt vervangen door asfalt met een geluidsreducerende laag. Ook vinden er herstelwerkzaamheden plaats aan een aantal bruggen en viaducten De werkzaamheden moeten volgens de planning eind 2024 klaar zijn.”

Meer geld voor duurzaamheid

“Dit is het eerste project binnen onze zogeheten ‘koploperaanpak duurzame wegverharding’, waarbij bedrijven worden uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk te doen”, aldus de beheerder.

Dat hield voor dit project in dat inschrijvende bedrijven met een voorstel kwamen voor het gebruik van duurzame asfaltmengsels. “Bouwbedrijf Heijmans is hierbij als winnaar uit de bus gekomen. Zo werken we met circulair asfalt waarbij in de tussenlaag tot 70 procent hergebruikt asfalt en in de deklagen tot 60 procent hergebruikt asfalt wordt toegepast.”

Naar eigen zeggen geeft Rijkswaterstaat steeds vaker de voorkeur aan duurzame asfaltmengsels. “De koploperaanpak moet investeringen in duurzame wegverhardingen voor bedrijven lonend maken. Daarom zorgen we dat tot 2030 ieder jaar in meerdere projecten de duurzaamste alternatieven de ruimte krijgen. Zo verdienen bedrijven hun innovatie terug en dragen we samen bij aan duurzaamheid.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Heijmans wint grootonderhoud A2 en A12, opdracht van twintig miljoen | Infrasite
heijmans grootonderhoud a2 a12
Punten voor asfalt

Heijmans wint grootonderhoud A2 en A12, opdracht van twintig miljoen

Eerdere werkzaamheden op de A12. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat gunt het grootonderhoud van de A2 en A12 in Midden-Nederland aan Heijmans. Het bouwbedrijf kwam volgens de beheerder met het beste voorstel voor duurzaam asfalt. De opdracht heeft een waarde van ongeveer twintig miljoen euro. 

Het gaat om de A2 richting Den Bosch tussen de knooppunten Oudenrijn en knooppunt Everdingen, en de A12 richting Utrecht tussen de aansluiting Nieuwerbrug en het knooppunt Oudenrijn. De voorbereiding gaat dit jaar nog van start, zegt Rijkswaterstaat op vrijdagmiddag in een online update.

“Vanaf het voorjaar van 2024 wordt het asfalt vervangen door asfalt met een geluidsreducerende laag. Ook vinden er herstelwerkzaamheden plaats aan een aantal bruggen en viaducten De werkzaamheden moeten volgens de planning eind 2024 klaar zijn.”

Meer geld voor duurzaamheid

“Dit is het eerste project binnen onze zogeheten ‘koploperaanpak duurzame wegverharding’, waarbij bedrijven worden uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk te doen”, aldus de beheerder.

Dat hield voor dit project in dat inschrijvende bedrijven met een voorstel kwamen voor het gebruik van duurzame asfaltmengsels. “Bouwbedrijf Heijmans is hierbij als winnaar uit de bus gekomen. Zo werken we met circulair asfalt waarbij in de tussenlaag tot 70 procent hergebruikt asfalt en in de deklagen tot 60 procent hergebruikt asfalt wordt toegepast.”

Naar eigen zeggen geeft Rijkswaterstaat steeds vaker de voorkeur aan duurzame asfaltmengsels. “De koploperaanpak moet investeringen in duurzame wegverhardingen voor bedrijven lonend maken. Daarom zorgen we dat tot 2030 ieder jaar in meerdere projecten de duurzaamste alternatieven de ruimte krijgen. Zo verdienen bedrijven hun innovatie terug en dragen we samen bij aan duurzaamheid.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.