asfaltnu deventer heijmans bam
Uitstoot boven norm

Asfaltcentrale BAM en Heijmans krijgt boete van 40.000 euro

De asfaltcentrale AsfaltNu in Deventer. ANP / Hollandse Hoogte / GinoPress

AsfaltNu krijgt een boete van 40.000 euro van de gemeente Deventer nadat tijdens een meting in juni bleek dat de asfaltcentrale meer schadelijke stoffen uitstootte dan is toegestaan. 

Het gaat om de stof PAK. Dat kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de omgeving. Tijdens een meting in juni kwam de uitstoot van de centrale uit op 0,09 milligram per kubieke meter, terwijl de toegestane norm 0,05 milligram is. Daarom krijgt AsfaltNu een boete van 40.000 euro, maakt de gemeente Deventer deze week in een online nieuwsbericht bekend.

De asfaltcentrale heeft maatregelen getroffen om de uitstoot te verminderen, waaronder de installatie van een koolfilter. AsfaltNu liet de effectiviteit van het filter onlangs meten en verwacht de resultaten volgende maand te ontvangen.

Directeur Diederik Oosting van de asfaltcentrale is “een beetje teleurgesteld” met de boete, vertelt hij tegenover het vakblad Cobouw. Hij zegt dat het filter vlak voor de meting van de gemeente werd geïnstalleerd. “In onze ogen is de boete mosterd na de maaltijd. Het filter is inmiddels operationeel.” Volgens Oosting zit de asfaltcentrale daarmee “zeker onder de norm”.

Breder probleem

AsfaltNu ontstond in 2020 na een fusie van asfaltcentrales van Heijmans en BAM. Het bedrijf is niet de enige Nederlandse asfaltcentrale die wrijft met de uitstootnormen voor PAK. Toen de Omgevingsdienst Nederland in de zomer van 2022 bijna dertig asfaltcentrales onderzocht, voldeed meer dan de helft niet aan de uitstootnormen. Eerder deze week kreeg de asfaltcentrale van Dura Vermeer nog een last onder dwangsom opgelegd nadat in juni van dit jaar opnieuw bleek dat de uitstoot van PAK boven de norm lag.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Asfaltcentrale BAM en Heijmans krijgt boete van 40.000 euro | Infrasite
asfaltnu deventer heijmans bam
Uitstoot boven norm

Asfaltcentrale BAM en Heijmans krijgt boete van 40.000 euro

De asfaltcentrale AsfaltNu in Deventer. ANP / Hollandse Hoogte / GinoPress

AsfaltNu krijgt een boete van 40.000 euro van de gemeente Deventer nadat tijdens een meting in juni bleek dat de asfaltcentrale meer schadelijke stoffen uitstootte dan is toegestaan. 

Het gaat om de stof PAK. Dat kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de omgeving. Tijdens een meting in juni kwam de uitstoot van de centrale uit op 0,09 milligram per kubieke meter, terwijl de toegestane norm 0,05 milligram is. Daarom krijgt AsfaltNu een boete van 40.000 euro, maakt de gemeente Deventer deze week in een online nieuwsbericht bekend.

De asfaltcentrale heeft maatregelen getroffen om de uitstoot te verminderen, waaronder de installatie van een koolfilter. AsfaltNu liet de effectiviteit van het filter onlangs meten en verwacht de resultaten volgende maand te ontvangen.

Directeur Diederik Oosting van de asfaltcentrale is “een beetje teleurgesteld” met de boete, vertelt hij tegenover het vakblad Cobouw. Hij zegt dat het filter vlak voor de meting van de gemeente werd geïnstalleerd. “In onze ogen is de boete mosterd na de maaltijd. Het filter is inmiddels operationeel.” Volgens Oosting zit de asfaltcentrale daarmee “zeker onder de norm”.

Breder probleem

AsfaltNu ontstond in 2020 na een fusie van asfaltcentrales van Heijmans en BAM. Het bedrijf is niet de enige Nederlandse asfaltcentrale die wrijft met de uitstootnormen voor PAK. Toen de Omgevingsdienst Nederland in de zomer van 2022 bijna dertig asfaltcentrales onderzocht, voldeed meer dan de helft niet aan de uitstootnormen. Eerder deze week kreeg de asfaltcentrale van Dura Vermeer nog een last onder dwangsom opgelegd nadat in juni van dit jaar opnieuw bleek dat de uitstoot van PAK boven de norm lag.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.