ASFALT PRODUCTIE NIJMEGEN dura vermeer
Te veel uitstoot

Asfaltfabriek Dura Vermeer komt niet door keuring, boete boven hoofd

Asfalt Productie Nijmegen (APN), een asfaltcentrale van Dura Vermeer. ANP / Hollandse Hoogte / Marcel Krijgsman

De Nijmeegse asfaltcentrale van Dura Vermeer staat onder druk. De gemeente wil het bedrijf een last onder dwangsom opleggen nadat tijdens een meting in juni opnieuw is gebleken dat de uitstoot van de centrale boven de toegestane norm ligt.  

Een last onder dwangsom is geen directe boete, maar een waarschuwing dat er bij een volgende overtreding geld moet worden betaald. De asfaltcentrale van Dura Vermeer in West-Nijmegen, ook wel bekend als APN, kijkt naar een bedrag van 10.000 euro. Dat laat de dagkrant De Gelderlander deze week weten.

Het probleem is de uitstoot van PAK, een stof die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn. Afgelopen juni werd bij de centrale tijdens een onderzoek door een extern bureau 0,13 milligram per kubieke meter aan PAK gemeten, schrijft De Gelderlander. Dat is meer dan de toegestane norm. In mei kwam de uitstoot van de asfaltcentrale ook al te hoog uit tijdens een meting van de gemeente Nijmegen.

APN maakt bezwaar

APN is het niet eens met de boete waar de gemeente mee dreigt. Volgens De Gelderlander gaat het bedrijf in bezwaar tegen de last onder dwangsom. “We nemen nu nieuwe maatregelen door meer aan stofbeheersing te doen”, zegt een woordvoerder tegenover de dagkrant. “Het asfalt houden we daarbij vochtiger. De maatregelen moeten voorkomen dat dit vaker gebeurt.”

De asfaltcentrale heeft eind juli een nieuwe meting laten uitvoeren om te controleren of de maatregelen werken. Het voorlopige resultaat is dat de uitstoot onder de norm ligt, schrijft De Gelderlander, maar de definitieve uitkomst volgt nog.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Asfaltfabriek Dura Vermeer komt niet door keuring, boete boven hoofd | Infrasite
ASFALT PRODUCTIE NIJMEGEN dura vermeer
Te veel uitstoot

Asfaltfabriek Dura Vermeer komt niet door keuring, boete boven hoofd

Asfalt Productie Nijmegen (APN), een asfaltcentrale van Dura Vermeer. ANP / Hollandse Hoogte / Marcel Krijgsman

De Nijmeegse asfaltcentrale van Dura Vermeer staat onder druk. De gemeente wil het bedrijf een last onder dwangsom opleggen nadat tijdens een meting in juni opnieuw is gebleken dat de uitstoot van de centrale boven de toegestane norm ligt.  

Een last onder dwangsom is geen directe boete, maar een waarschuwing dat er bij een volgende overtreding geld moet worden betaald. De asfaltcentrale van Dura Vermeer in West-Nijmegen, ook wel bekend als APN, kijkt naar een bedrag van 10.000 euro. Dat laat de dagkrant De Gelderlander deze week weten.

Het probleem is de uitstoot van PAK, een stof die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn. Afgelopen juni werd bij de centrale tijdens een onderzoek door een extern bureau 0,13 milligram per kubieke meter aan PAK gemeten, schrijft De Gelderlander. Dat is meer dan de toegestane norm. In mei kwam de uitstoot van de asfaltcentrale ook al te hoog uit tijdens een meting van de gemeente Nijmegen.

APN maakt bezwaar

APN is het niet eens met de boete waar de gemeente mee dreigt. Volgens De Gelderlander gaat het bedrijf in bezwaar tegen de last onder dwangsom. “We nemen nu nieuwe maatregelen door meer aan stofbeheersing te doen”, zegt een woordvoerder tegenover de dagkrant. “Het asfalt houden we daarbij vochtiger. De maatregelen moeten voorkomen dat dit vaker gebeurt.”

De asfaltcentrale heeft eind juli een nieuwe meting laten uitvoeren om te controleren of de maatregelen werken. Het voorlopige resultaat is dat de uitstoot onder de norm ligt, schrijft De Gelderlander, maar de definitieve uitkomst volgt nog.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.