ondergrondse kabels en leidingen
NEN 7171-1

Nieuwe norm voor ondergrondse kabels en leidingen komt eraan

Foto ter impressie. Hans Engbers / Shutterstock

Standaardenorganisatie NEN heeft een concept gedeeld van een nieuwe norm voor de indeling van ondergrondse kabels en leidingen. In het document wordt uiteengezet wat aannemers en beheerders samen kunnen doen om te voorkomen dat oude kabels en leidingen worden verstoord door nieuwe projecten. 

De zogeheten ‘NEN 7171-1′ is een nieuwe versie van dezelfde norm uit 2009. Sinds dat jaar is de Nederlandse ondergrond een stuk voller geraakt. Zonder voorzorg kunnen er bij het leggen van nieuwe kabels en leidingen risico’s optreden, zegt de normencommissie van NEN in het document. Denk aan storingen, natuurschade en een inefficiënt gebruik van de grond.

In de norm wordt uitgelegd welke zaken van invloed kunnen zijn op kabels en leidingen, wanneer er sprake is van beïnvloeding tussen kabels en leidingen, en welke afspraken beheerders en aannemers kunnen maken om risico’s te voorkomen. De norm is sinds deze week te lezen op de website van NEN. Bedrijven en beheerders in de branche kunnen tot 1 september 2023 reageren met feedback, waarna de norm wordt klaargemaakt voor een officiële publicatie.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Nieuwe norm voor ondergrondse kabels en leidingen komt eraan | Infrasite
ondergrondse kabels en leidingen
NEN 7171-1

Nieuwe norm voor ondergrondse kabels en leidingen komt eraan

Foto ter impressie. Hans Engbers / Shutterstock

Standaardenorganisatie NEN heeft een concept gedeeld van een nieuwe norm voor de indeling van ondergrondse kabels en leidingen. In het document wordt uiteengezet wat aannemers en beheerders samen kunnen doen om te voorkomen dat oude kabels en leidingen worden verstoord door nieuwe projecten. 

De zogeheten ‘NEN 7171-1′ is een nieuwe versie van dezelfde norm uit 2009. Sinds dat jaar is de Nederlandse ondergrond een stuk voller geraakt. Zonder voorzorg kunnen er bij het leggen van nieuwe kabels en leidingen risico’s optreden, zegt de normencommissie van NEN in het document. Denk aan storingen, natuurschade en een inefficiënt gebruik van de grond.

In de norm wordt uitgelegd welke zaken van invloed kunnen zijn op kabels en leidingen, wanneer er sprake is van beïnvloeding tussen kabels en leidingen, en welke afspraken beheerders en aannemers kunnen maken om risico’s te voorkomen. De norm is sinds deze week te lezen op de website van NEN. Bedrijven en beheerders in de branche kunnen tot 1 september 2023 reageren met feedback, waarna de norm wordt klaargemaakt voor een officiële publicatie.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.