Rijkswaterstaat start proef met zelfreinigende berm

Delft – Op woensdag 28 juni 2006 starten Rijkswaterstaat en de combinatie Tauw/Reef Infra met de proef, “Rijksweg Sawa”, een zogenoemde ‘zelfreinigende berm’. In een waterdicht bassin zal worden onderzocht hoe licht verontreinigde baggerspecie zich op natuurlijke wijze laat reinigen. De proef wordt aangelegd in de westelijke lus van afrit S114 van de A10 bij Zeeburg.

De proef is onderdeel van het innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst van Rijkswaterstaat. Daarmee zoekt Rijkswaterstaat naar mogelijkheden om wegen voor meer doeleinden te gebruiken dan vervoer alleen. Zo kan de snelweg van de toekomst een rol spelen bij het reinigen van baggerspecie.

Natuurlijk en slim reinigen
Bij de ‘zelfreinigende berm’ wordt licht verontreinigde baggerspecie in de berm van de snelweg aangebracht. Het reinigen gebeurt op natuurlijke wijze door slim gebruik te maken van bestaande technieken en langs de snelweg aanwezige materialen, zoals strooizout, bermmaaisel, regenwater en zon.

Natuurlijke processen, zonlicht, strooizout en afstromend regenwater zorgen ervoor dat verontreinigingen als PAK’s en minerale oliën worden afgebroken en zware metalen worden uitgespoeld. Het ‘belaste water’ wordt daarna afgevoerd naar een bermmaaisel-filter. In dit bermmaaisel worden vervolgens de metalen vastgelegd waarna het gezuiverde water in de bodem of op het oppervlaktewater kan weglopen. De ‘zelfreinigende berm’ is voor de maatschappij een gewenste deeloplossing voor verontreinigde baggerspecie omdat deze aanpak berust op geheel natuurlijke processen.

Over Wegen naar de Toekomst
Schone, veilige, betrouwbare mobiliteit. Voor de nabije en verre toekomst. Dit heeft het innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst van Rijkswaterstaat voor ogen. Het knoopt daarvoor kennis en kunde aaneen, verbindt denken met doen. Nieuwe technieken, methoden en materialen zijn het middel. Tevreden weggebruikers en een betere prijs-kwaliteitverhouding van mobiliteit zijn het doel. Wegen naar de Toekomst werkt met ondernemingen, overheden en onderzoeksinstituten. Samen voeren ze kansrijke pilots uit.

Wegen naar de Toekomst
Postadres: Kluyverweg 4, 2629 HT Delft
Bezoekadres: Kluyverweg 4, 2629 HT Delft
Telefoon (015) 251 74 25
Telefax (015) 251 74 29
www.wegennaardetoekomst.nl

E-mail studiownt@avv.rws.minvenw.nl
Gelegen in de TU-wijk, afslag Delft-Zuid. Bus 129 vanaf Rotterdam CS/Delft CS. Op 10 minuten loopafstand van station Delft-Zuid.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Wegen naar de Toekomst, Rijkswaterstaat