Financiering verleggen A9 Badhoevedorp geregeld

Den Haag – In 2015 moet de A9 niet langer Badhoevedorp doorkruisen, maar om het dorp heen liggen. Hiermee worden de problemen met geluidsoverlast en luchtkwaliteit die de inwoners van Badhoevedorp ervaren, opgelost. Het plan tot verleggen van de weg is het resultaat van de vandaag ondertekende bestuursovereenkomst door het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de gemeentes Haarlemmermeer en Amsterdam, de provincie Noord-Holland, het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) en de Schiphol Group over de financiering van de A9 bij Badhoevedorp.

In de bestuursovereenkomst staan afspraken over de financiering van het project, dat binnen het bijeengebrachte budget van 300 miljoen moet worden gerealiseerd. Verkeer en Waterstaat draagt 153 miljoen euro bij en de gemeente Haarlemmermeer 107 miljoen euro, waarvan circa 91 miljoen op basis van het bouwprogramma. Schiphol Group draagt een bedrag van 15 miljoen euro bij en de provincie Noord Holland stelt 15 miljoen euro beschikbaar. ROA heeft nog eens 10,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De het verleggen van de A9 begint vanaf knooppunt Raasdorp, loopt ten zuiden van Badhoevedorp en sluit dan weer aan op een verbeterd knooppunt Badhoevedorp. Het nieuwe plan komt in de plaats van het oude plan om de huidige A9 aan beide zijden te voorzien van spitsstroken en het knooppunt Badhoevedorp te verbeteren. Door de verlegging verbetert tevens de bereikbaarheid van de regio Amsterdam en de Mainport Schiphol.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat