ondergelopen kade delfzijl storm pia (1)

Rust wedergekeerd na storm Pia, zeggen RWS en waterschappen

Een ondergelopen weg bij de haven van Delfzijl in de nacht van donderdag 21 december op vrijdag 22 december. Inmiddels is het waterpeil langs de kust weer gezakt, laat Rijkswaterstaat op vrijdagochtend weten. ANP / Hollandse Hoogte / Persbureau Meter

Het hoogtepunt is voorbij en de waterstanden bij de kust zijn weer gezakt. De stormvloedkeringen hebben hun werk gedaan, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat op vrijdag tegenover Infrasite. Op verschillende plaatsen in Nederland liepen op donderdag kades onder, maar het binnenland bleef droog terwijl de piek van de storm Pia werd bereikt. 

Veel waterschappen langs de kust, het IJsselmeer en de Waddenzee stelden op donderdag dijkbewaking in vanwege de storm in combinatie met het hoogwater. Eerder op de dag werden op verschillende plaatsen in Nederland doorgangen in dijken, keersluizen en ook stormvloedkeringen gesloten. Met resultaat, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. “De keringen hebben hun werk gedaan en het is goed gegaan. Inmiddels is de storm weer gaan liggen en zijn de waterstanden bij de kust gezakt.”

Ondergelopen kades ‘niet heel bijzonder’

Het ANP liet in de nacht van donderdag op vrijdag weten dat verschillende kades in het Waddengebied en ook Scheveningen bij Den Haag zijn ondergelopen. In een video van de NOS is te zien hoe de stoelen van een restaurant in een haven op tafel worden gezet terwijl de stoep onder water staat. “Op het internet zie je wel meer van dergelijke beelden. Maar vaak het om buitendijkse gebieden”, zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. “Die kunnen onderlopen bij hoogwater. Dat is niet heel uitzonderlijk.”

Dat laatste wordt bevestigd door het waterschap Noorderzijlvest, die onder andere in Groningen maatregelen nam tegen de storm door dijkdoorgangen te sluiten. “Op verschillende plaatsen liepen kades deels onder, maar van écht gevaar was geen sprake”, vertelt een woordvoerder van het schap op vrijdag tegenover Infrasite. Dijkinspecteurs hebben in Groningen “geen gekkigheid” gevonden, zegt de woordvoerder.

Het havenhoofd van Scheveningen tijdens de storm op donderdag 21 december. Het artikel gaat verder na de foto.
© ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

Maeslantkering weer open

In Zuid-Holland ging de Maeslantkering voor de derde keer dicht sinds de oplevering van de stormvloedkering in 1997. Inmiddels is die weer open, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Volgens het plaatselijke AD heeft de sluiting het doel bereikt: de kades in de Rotterdamse regio zijn niet overlopen. “De situatie in Zuid-Holland is gekalmeerd.”

Het sluiten van de Maeslantkering op donderdag 21 december. Artikel gaat verder na de foto. © Rijkswaterstaat

Schade en ongeval

Het binnenland bleef droog, maar de afgelopen 24 uur waren nietschadevrij. Het ANP laat op vrijdag weten dat de storm bij honderden Nederlanders voor weggewaaide dakpannen, omgewaaide bomen en omgevallen schuttingen heeft gezorgd. Een vrouw die op donderdagmiddag in het Gelderse Wilp onder een omvallende boom terechtkwam, overleed aan haar verwondingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Rust wedergekeerd na storm Pia, zeggen RWS en waterschappen | Infrasite