Havenstrand Vlieland blijft voorlopig dicht na verzakking in september

oeverval
Een foto van de oeverval op een deel van het strand van Vlieland in september. Het stranddeel bezweek en het zand spoelde weg in een stroomgeul. Boskalis (via vlieland.nl)

Het havenstrand aan de noord-westkant van Vlieland blijft voorlopig gesloten voor publiek, meldt het ANP op donderdag. Een deel van het zand dat Boskalis in opdracht van Rijkswaterstaat had aangebracht, stortte hier eerder dit jaar in zee. 

Een jaar geleden gebeurde dat ook al. Rijkswaterstaat kan niet uitsluiten dat het opnieuw gebeurt en gaat daarom eerst uitzoeken hoe de oever van het havenstrand beter beschermd kan worden met een combinatie van stenen en zand.

Verzakt strand op Vlieland

Het gaat om het strand tussen de jachthaven en Fortweg. Hier ontstond in september een oeverval. Een deel van het strand bezweek en het zand spoelde weg in een stroomgeul. De oorzaak was volgens de gemeente een strandsuppletie van Boskalis, die op dat moment in opdracht van Rijkswaterstaat op Vlieland aan het werk was.

Bij strandsuppleties worden grote hoeveelheden zand aangebracht, soms miljoenen kubieke meters in maanden tijd. Rijkswaterstaat laat het werk in meerdere kustgebieden van Nederland uitvoeren om te voorkomen dat de kust wegslijt door de stroming van de zee.

“Normaal gesproken blijft het aangebrachte zand liggen, maar het betreffende deel van het strand op Vlieland bleek instabiel”, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat in september tegenover Infrasite. “Dat zorgde er samen met de stroming van de zee voor dat het aangebrachte zand wegspoelde.”

Moeilijk te onderhouden

Het stranddeel is volgens Rijkswaterstaat moeilijk te onderhouden, omdat er een diepe geul dicht voor de kust ligt. Dat zorgt ervoor dat zand relatief snel in zee verdwijnt. Terwijl wordt onderzocht hoe het strandgedeelte beter beschermd kan worden, laat de beheerder wel geregeld nieuw zand aanbrengen om te voorkomen dat de kust verder afslijt. Dat zand komt uit een zanddepot dat verderop is aangelegd.

Miljoenen kubieke meters

Dit jaar heeft de waterbeheerder 1,5 miljoen kubieke meter zand vanaf de bodem van de Noordzee op de Vlielandse stranden laten spuiten. In 2021 is ook 1,6 miljoen kubieke meter extra zand op de zeebodem aangebracht om de kustlijn op zijn plaats te houden. Het versterken van het Vlielandse strand is naar verwachting in december klaar, met uitzondering van het gedeelte bij de jachthaven.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP / Infrasite

Journalist en redacteur voor Infrasite.