strandsuppletie texel 2022
Strandsuppletie

Boskalis spuit drie miljoen kuub zand op Ameland

Een strandsuppletie bij Texel in 2022. Foto via Rijkswaterstaat

Een van de grootste strandsuppleties van dit jaar is begonnen. Aannemer Boskalis brengt tot en met september drie miljoen kubieke meter zand aan bij de westkust van Ameland. Het zand komt uit de Noordzee en wordt met baggerschepen aangevoerd. “Zo houden we de kust op zijn plaats”, zegt Rijkswaterstaat, de opdrachtgever van het werk.  

Strandsuppleties vinden in Nederland jaarrond plaats. De kustlijn van de Waddeneilanden, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland slijt door golven, wind en stroming. Om de kust op zijn plaats te houden laat Rijkswaterstaat zand aanvullen. Het werk besteedt de beheerder uit bij baggeraars als Boskalis, Van der Lee en Van Oord. Boskalis ging eerder deze maand aan de slag bij Ameland.

De kust aan de westkant van het eiland slijt volgens Rijkswaterstaat met gemiddeld één meter per jaar. Om de kust intact te houden varen baggerschepen van Boskalis uit naar de Noordzee, waar zand van de zeebodem wordt opgezogen en vervolgens teruggebracht naar het eiland. Eenmaal aangekomen bij de kust wordt het zand met persleidingen op het strand gespoten. Tot slot spreiden bulldozers en shovels de laag uit.

Een van de grootste

In het komende jaar vinden er op verschillende plekken in Nederland meer dan tien vergelijkbare strandsuppleties plaats. Meestal gaat het om minder dan een miljoen kubieke meter zand. Met drie miljoen kuub is het project bij Ameland een van de grootste strandsuppleties van 2023.

Boskalis werkt regelmatig bij de Waddenkust. Eerder dit jaar bracht de aannemer 1,2 miljoen kuub zand aan op het Texelse strand bij De Koog. Strandsuppleties aan de kust van Zuid- en Noord-Holland worden op dit moment voornamelijk uitgevoerd door Van der Lee, terwijl de Deltakust in Zeeland het domein is van Van Oord.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Boskalis spuit drie miljoen kuub zand op Ameland | Infrasite
strandsuppletie texel 2022
Strandsuppletie

Boskalis spuit drie miljoen kuub zand op Ameland

Een strandsuppletie bij Texel in 2022. Foto via Rijkswaterstaat

Een van de grootste strandsuppleties van dit jaar is begonnen. Aannemer Boskalis brengt tot en met september drie miljoen kubieke meter zand aan bij de westkust van Ameland. Het zand komt uit de Noordzee en wordt met baggerschepen aangevoerd. “Zo houden we de kust op zijn plaats”, zegt Rijkswaterstaat, de opdrachtgever van het werk.  

Strandsuppleties vinden in Nederland jaarrond plaats. De kustlijn van de Waddeneilanden, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland slijt door golven, wind en stroming. Om de kust op zijn plaats te houden laat Rijkswaterstaat zand aanvullen. Het werk besteedt de beheerder uit bij baggeraars als Boskalis, Van der Lee en Van Oord. Boskalis ging eerder deze maand aan de slag bij Ameland.

De kust aan de westkant van het eiland slijt volgens Rijkswaterstaat met gemiddeld één meter per jaar. Om de kust intact te houden varen baggerschepen van Boskalis uit naar de Noordzee, waar zand van de zeebodem wordt opgezogen en vervolgens teruggebracht naar het eiland. Eenmaal aangekomen bij de kust wordt het zand met persleidingen op het strand gespoten. Tot slot spreiden bulldozers en shovels de laag uit.

Een van de grootste

In het komende jaar vinden er op verschillende plekken in Nederland meer dan tien vergelijkbare strandsuppleties plaats. Meestal gaat het om minder dan een miljoen kubieke meter zand. Met drie miljoen kuub is het project bij Ameland een van de grootste strandsuppleties van 2023.

Boskalis werkt regelmatig bij de Waddenkust. Eerder dit jaar bracht de aannemer 1,2 miljoen kuub zand aan op het Texelse strand bij De Koog. Strandsuppleties aan de kust van Zuid- en Noord-Holland worden op dit moment voornamelijk uitgevoerd door Van der Lee, terwijl de Deltakust in Zeeland het domein is van Van Oord.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.