Oeverval

Deel van strand Vlieland zakt in, ‘situatie levensgevaarlijk’

oeverval
Een foto van de oeverval op een deel van het strand van Vlieland in september. Het stranddeel bezweek en het zand spoelde weg in een stroomgeul. Boskalis (via vlieland.nl)

Een deel van het strand op Vlieland is bezweken. Het zand verdwijnt in een stroomgeul en de situatie is levensgevaarlijk, zegt de gemeente, die het strand heeft afgesloten voor bezoekers.  

Het bezweken deel ligt tussen de strandovergang bij de jachthaven en de Fortweg. “Houd daar rekening mee en kom niet op het afgezette gedeelte”, laat de gemeente op vrijdagmiddag op haar website weten. De oorzaak van het fenomeen is volgens de gemeente een strandsuppletie, waarbij zand bij de kust wordt aangebracht om de kustlijn te versterken. Boskalis voert sinds september op Vlieland strandsuppleties uit, maar de gemeente verduidelijkt in haar bericht niet wie, wanneer en welke werkzaamheden het probleem zouden hebben veroorzaakt.

Update | Maandag 18 september – De oeverval is inderdaad het gevolg van een strandsuppletie van Boskalis, maar van levensgevaar was volgens Rijkswaterstaat geen sprake, zegt een woordvoerder van de opdrachtgever op maandag tegenover Infrasite. “Normaal gesproken blijft het zand na een strandsuppletie liggen, maar dit deel van het strand bleek instabiel. Dat zorgde er samen met de stroming van de zee voor dat het aangebrachte zand wegspoelde. Het is vervelend dat het gebeurt, maar het hoort ook wel een beetje bij de risico’s van het vak. De natuur laat zich niet altijd regisseren.” Lees verder in dit artikel.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Deel van strand Vlieland zakt in, ‘situatie levensgevaarlijk’ | Infrasite
Oeverval

Deel van strand Vlieland zakt in, ‘situatie levensgevaarlijk’

oeverval
Een foto van de oeverval op een deel van het strand van Vlieland in september. Het stranddeel bezweek en het zand spoelde weg in een stroomgeul. Boskalis (via vlieland.nl)

Een deel van het strand op Vlieland is bezweken. Het zand verdwijnt in een stroomgeul en de situatie is levensgevaarlijk, zegt de gemeente, die het strand heeft afgesloten voor bezoekers.  

Het bezweken deel ligt tussen de strandovergang bij de jachthaven en de Fortweg. “Houd daar rekening mee en kom niet op het afgezette gedeelte”, laat de gemeente op vrijdagmiddag op haar website weten. De oorzaak van het fenomeen is volgens de gemeente een strandsuppletie, waarbij zand bij de kust wordt aangebracht om de kustlijn te versterken. Boskalis voert sinds september op Vlieland strandsuppleties uit, maar de gemeente verduidelijkt in haar bericht niet wie, wanneer en welke werkzaamheden het probleem zouden hebben veroorzaakt.

Update | Maandag 18 september – De oeverval is inderdaad het gevolg van een strandsuppletie van Boskalis, maar van levensgevaar was volgens Rijkswaterstaat geen sprake, zegt een woordvoerder van de opdrachtgever op maandag tegenover Infrasite. “Normaal gesproken blijft het zand na een strandsuppletie liggen, maar dit deel van het strand bleek instabiel. Dat zorgde er samen met de stroming van de zee voor dat het aangebrachte zand wegspoelde. Het is vervelend dat het gebeurt, maar het hoort ook wel een beetje bij de risico’s van het vak. De natuur laat zich niet altijd regisseren.” Lees verder in dit artikel.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.