oeverval
Risico van het vak

‘Echt gevaar was er niet’, zegt RWS over verzakt strand op Vlieland

Een foto van de oeverval op een deel van het strand van Vlieland in september. Het stranddeel bezweek en het zand spoelde weg in een stroomgeul. Boskalis (via vlieland.nl)

Een deel van het strand van Vlieland verdween vorige week in de zee, maar van de “levensgevaarlijke situatie” waar de gemeente voor waarschuwde was volgens Rijkswaterstaat geen sprake. Dat vertelt een woordvoerder van de beheerder op maandag tegenover Infrasite.

Afgelopen week ontstond er een oeverval op het Vlielandse strand tussen de jachthaven en Fortweg. Een deel van het strand bezweek en het zand spoelde weg in een stroomgeul, maakte de gemeente op haar website bekend. De oorzaak van de “levensgevaarlijke situatie” was volgens de gemeente een strandsuppletie van Boskalis. Dat laatste klopt, bevestigt Rijkswaterstaat nu. “Maar echt gevaar is er eigenlijk niet geweest”, vertelt woordvoerder Anne van der Meer op maandag tegenover Infrasite.

Oorzaak

Het stranddeel was al heel de week afgesloten voor werkzaamheden van Boskalis, die sinds september in opdracht van Rijkswaterstaat strandsuppleties uitvoert op Vlieland, legt de woordvoerder uit. “Daarbij brengt de aannemer grote hoeveelheden zand. Normaal gesproken blijft dat zand liggen, maar dit deel van het strand bleek instabiel. Dat zorgde er samen met de stroming van de zee voor dat het aangebrachte zand wegspoelde. Het is vervelend dat het gebeurt, maar het hoort ook wel een beetje bij de risico’s van het vak. De natuur laat zich niet altijd regisseren.”

Van der Meer vertelt dat de delen van het strand waarop suppleties plaatsvinden altijd worden afgesloten voor de veiligheid, of er nu een oeverval ontstaat of niet. “Er rijden immers grote shovels rond en er wordt met kranen gewerkt. Ook kan er sprake zijn van drijfzand.” Het deel van het strand dat op Vlieland verzakte was dan ook al afgesloten toen de gemeente op vrijdag voor de situatie waarschuwde. Infrasite nam op vrijdag en maandag contact op met de gemeente, maar die was niet bereikbaar voor commentaar.

Oplossing

Boskalis werkt tot het einde van het jaar op meerdere plekken in Vlieland aan strandsuppleties. Rijkswaterstaat verwacht niet dat de oeverval van afgelopen week een grote invloed heeft op de rest van de werkzaamheden, zegt Van der Meer. “We zijn in gesprek met de aannemer om te bekijken wat de beste oplossing is. In de tussentijd wordt aan de andere kant van het eiland doorgewerkt. We hopen voor het einde van de week iets meer te kunnen vertellen over de oplossing. Voor nu blijft het betreffende stranddeel afgezet.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

‘Echt gevaar was er niet’, zegt RWS over verzakt strand op Vlieland | Infrasite
oeverval
Risico van het vak

‘Echt gevaar was er niet’, zegt RWS over verzakt strand op Vlieland

Een foto van de oeverval op een deel van het strand van Vlieland in september. Het stranddeel bezweek en het zand spoelde weg in een stroomgeul. Boskalis (via vlieland.nl)

Een deel van het strand van Vlieland verdween vorige week in de zee, maar van de “levensgevaarlijke situatie” waar de gemeente voor waarschuwde was volgens Rijkswaterstaat geen sprake. Dat vertelt een woordvoerder van de beheerder op maandag tegenover Infrasite.

Afgelopen week ontstond er een oeverval op het Vlielandse strand tussen de jachthaven en Fortweg. Een deel van het strand bezweek en het zand spoelde weg in een stroomgeul, maakte de gemeente op haar website bekend. De oorzaak van de “levensgevaarlijke situatie” was volgens de gemeente een strandsuppletie van Boskalis. Dat laatste klopt, bevestigt Rijkswaterstaat nu. “Maar echt gevaar is er eigenlijk niet geweest”, vertelt woordvoerder Anne van der Meer op maandag tegenover Infrasite.

Oorzaak

Het stranddeel was al heel de week afgesloten voor werkzaamheden van Boskalis, die sinds september in opdracht van Rijkswaterstaat strandsuppleties uitvoert op Vlieland, legt de woordvoerder uit. “Daarbij brengt de aannemer grote hoeveelheden zand. Normaal gesproken blijft dat zand liggen, maar dit deel van het strand bleek instabiel. Dat zorgde er samen met de stroming van de zee voor dat het aangebrachte zand wegspoelde. Het is vervelend dat het gebeurt, maar het hoort ook wel een beetje bij de risico’s van het vak. De natuur laat zich niet altijd regisseren.”

Van der Meer vertelt dat de delen van het strand waarop suppleties plaatsvinden altijd worden afgesloten voor de veiligheid, of er nu een oeverval ontstaat of niet. “Er rijden immers grote shovels rond en er wordt met kranen gewerkt. Ook kan er sprake zijn van drijfzand.” Het deel van het strand dat op Vlieland verzakte was dan ook al afgesloten toen de gemeente op vrijdag voor de situatie waarschuwde. Infrasite nam op vrijdag en maandag contact op met de gemeente, maar die was niet bereikbaar voor commentaar.

Oplossing

Boskalis werkt tot het einde van het jaar op meerdere plekken in Vlieland aan strandsuppleties. Rijkswaterstaat verwacht niet dat de oeverval van afgelopen week een grote invloed heeft op de rest van de werkzaamheden, zegt Van der Meer. “We zijn in gesprek met de aannemer om te bekijken wat de beste oplossing is. In de tussentijd wordt aan de andere kant van het eiland doorgewerkt. We hopen voor het einde van de week iets meer te kunnen vertellen over de oplossing. Voor nu blijft het betreffende stranddeel afgezet.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.