bouwput amsterdam centraal
Kaderrichtlijn water

Harbers ‘zet alles op alles’ om bouwstop door vies water te voorkomen

Bouwput bij Amsterdam Centraal in 2020. Bouwers krijgen mogelijk geen toestemming meer voor het droogpompen van bouwputten als de waterkwaliteit in Nederland niet verbeterd, waarschuwt Bouwend Nederland. Fons Heijnsbroek / Public domain

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat hij “alles op alles” gaat zetten om de Europese eisen over waterkwaliteit te halen. Hij reageert daarmee op een rapport van donderdag waarin een adviesorgaan signaleert dat het huidige beleid tekortschiet. Eerder waarschuwde Bouwend Nederland al dat het nog moeilijker kan worden om vergunningen te krijgen voor bouw- en infraprojecten als de waterkwaliteit in Nederland niet snel verbetert.

Nederland moet in 2027 op veel plaatsen voldoen aan de Kaderrichtlijn water (KRW), een Europese eis voor de waterkwaliteit. We liggen niet op schema om de doelen te bereiken, bevestigde de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) op donderdag in een rapport. Dat kan grote gevolgen hebben voor infra- en bouwprojecten, waarschuwde Bouwend Nederland eerder dit jaar. “In het slechtste geval zou een kwart tot een derde van de totale bouwproductie niet meer vergund kunnen worden.”

Harbers ziet de “urgentie om hard aan de slag te gaan”. Dat zei de minister gisteravond in een reactie op het rapport. Hij zou meer inspanningen willen leveren om de doelen te bereiken. Harbers noemt het “cruciaal dat onze rivieren, meren, beken, en ook ons grondwater, schoon en gezond zijn”.

Het probleem voor de bouw en infra

De waterkwaliteit wordt door meerdere factoren beïnvloed, waaronder chemische lozingen, droogte, scheepvaart en waterbouw. Als Nederland niet op tijd voldoet aan de Kaderrichtlijn water (KRW), dan worden activiteiten met een invloed op de waterkwaliteit mogelijk minder vaak toegestaan. Denk aan de aanleg van een bouwkuip, waarbij grondwater wordt weggepompt en geloosd. Een stop op dergelijke werkzaamheden kan de bouw- en infrasector tot 17,5 miljard euro aan omzet kosten, berekende adviesbureau Witteveen en Bos eerder dit jaar.

In de afgelopen weken vergeleken meerdere dagbladen het waterprobleem met de stikstofcrisis. Volgens een woordvoerder van het ministerie is de vergelijking niet helemaal juist. “Neem bijvoorbeeld het bouwen van een brug: dit heeft vooral effect op het water waar deze wordt gebouwd. Stikstof slaat veel breder neer dan alleen op die bouwlocatie. En als een rivier is vervuild met een bepaalde chemische stof, kan het zijn dat met deze stof vervuild water niet meer mag worden geloosd, maar dat een brug bouwen nog altijd mogelijk is.”

De oplossing

Het is nog niet te laat om mogelijke gevolgen te voorkomen, zei Bouwend Nederland eerder dit jaar. De branchevereniging riep het kabinet op om op tijd maatregelen te treffen. Daar zegt Harbers al langer mee bezig te zijn. Het ministerie wijst er bijvoorbeeld op dat er 800 miljoen euro wordt uitgetrokken om te zorgen dat er minder meststoffen vanuit de landbouw uitspoelen in beekdalen.

Ook om de hoeveelheid chemische stoffen in het water te verlagen is meer actie nodig, zowel bij producenten als bij waterzuiveringen. Harbers gaat iedere twee maanden de voortgang overleggen “met alle waterbestuurders”, zegt hij in de reactie op het rapport. Verder wil de minister “waar mogelijk” de KRW-doelen “beter verankeren in de regelgeving”.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Harbers ‘zet alles op alles’ om bouwstop door vies water te voorkomen | Infrasite
bouwput amsterdam centraal
Kaderrichtlijn water

Harbers ‘zet alles op alles’ om bouwstop door vies water te voorkomen

Bouwput bij Amsterdam Centraal in 2020. Bouwers krijgen mogelijk geen toestemming meer voor het droogpompen van bouwputten als de waterkwaliteit in Nederland niet verbeterd, waarschuwt Bouwend Nederland. Fons Heijnsbroek / Public domain

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat hij “alles op alles” gaat zetten om de Europese eisen over waterkwaliteit te halen. Hij reageert daarmee op een rapport van donderdag waarin een adviesorgaan signaleert dat het huidige beleid tekortschiet. Eerder waarschuwde Bouwend Nederland al dat het nog moeilijker kan worden om vergunningen te krijgen voor bouw- en infraprojecten als de waterkwaliteit in Nederland niet snel verbetert.

Nederland moet in 2027 op veel plaatsen voldoen aan de Kaderrichtlijn water (KRW), een Europese eis voor de waterkwaliteit. We liggen niet op schema om de doelen te bereiken, bevestigde de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) op donderdag in een rapport. Dat kan grote gevolgen hebben voor infra- en bouwprojecten, waarschuwde Bouwend Nederland eerder dit jaar. “In het slechtste geval zou een kwart tot een derde van de totale bouwproductie niet meer vergund kunnen worden.”

Harbers ziet de “urgentie om hard aan de slag te gaan”. Dat zei de minister gisteravond in een reactie op het rapport. Hij zou meer inspanningen willen leveren om de doelen te bereiken. Harbers noemt het “cruciaal dat onze rivieren, meren, beken, en ook ons grondwater, schoon en gezond zijn”.

Het probleem voor de bouw en infra

De waterkwaliteit wordt door meerdere factoren beïnvloed, waaronder chemische lozingen, droogte, scheepvaart en waterbouw. Als Nederland niet op tijd voldoet aan de Kaderrichtlijn water (KRW), dan worden activiteiten met een invloed op de waterkwaliteit mogelijk minder vaak toegestaan. Denk aan de aanleg van een bouwkuip, waarbij grondwater wordt weggepompt en geloosd. Een stop op dergelijke werkzaamheden kan de bouw- en infrasector tot 17,5 miljard euro aan omzet kosten, berekende adviesbureau Witteveen en Bos eerder dit jaar.

In de afgelopen weken vergeleken meerdere dagbladen het waterprobleem met de stikstofcrisis. Volgens een woordvoerder van het ministerie is de vergelijking niet helemaal juist. “Neem bijvoorbeeld het bouwen van een brug: dit heeft vooral effect op het water waar deze wordt gebouwd. Stikstof slaat veel breder neer dan alleen op die bouwlocatie. En als een rivier is vervuild met een bepaalde chemische stof, kan het zijn dat met deze stof vervuild water niet meer mag worden geloosd, maar dat een brug bouwen nog altijd mogelijk is.”

De oplossing

Het is nog niet te laat om mogelijke gevolgen te voorkomen, zei Bouwend Nederland eerder dit jaar. De branchevereniging riep het kabinet op om op tijd maatregelen te treffen. Daar zegt Harbers al langer mee bezig te zijn. Het ministerie wijst er bijvoorbeeld op dat er 800 miljoen euro wordt uitgetrokken om te zorgen dat er minder meststoffen vanuit de landbouw uitspoelen in beekdalen.

Ook om de hoeveelheid chemische stoffen in het water te verlagen is meer actie nodig, zowel bij producenten als bij waterzuiveringen. Harbers gaat iedere twee maanden de voortgang overleggen “met alle waterbestuurders”, zegt hij in de reactie op het rapport. Verder wil de minister “waar mogelijk” de KRW-doelen “beter verankeren in de regelgeving”.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.