Vergunningsverlening onder druk

Waterbouwers vrezen voor bouwstop na onderzoek waterkwaliteit

dijkversterking waaldijk ANP
Versterking van de Waaldijk tussen Wolferen en Sprok februari in 2022. Veel waterbouwwerkzaamheden hebben een invloed op de waterkwaliteit, wat betekent dat veel projecten op wankele poten staan als de kwaliteit niet snel wordt verbeterd. ANP / Hollandse Hoogte/ Flip Franssen

De slechte waterkwaliteit van Nederland kan het einde betekenen van dijkversterkingen, vaarwegonderhoud en bruggenbouw. Dat waarschuwt de Vereniging van Waterbouwers naar aanleiding van een onderzoek van adviesbureau Witteveen en Bos. “Als de bevindingen in dit rapport uitkomen, dan betekent dit dat we geen dijken meer kunnen versterken, bruggen niet meer kunnen onderhouden en onze vaarwegen dichtslibben”, zegt Andrea Vollebregt, directeur van de vereniging, in een online update. 

Nederland moet in 2027 voldoen aan een Europese richtlijn voor de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater. Op dit moment is de waterkwaliteit in heel Nederland onvoldoende, schrijft Witteveen en Bos in een onderzoeksrapport dat eerdere deze week door branchevereniging Bouwend Nederland werd gedeeld. Als de situatie niet verandert bestaat het risico dat bouwers geen toestemming meer krijgen voor werkzaamheden met een invloed op de waterkwaliteit.

Voorbeelden zijn het wegpompen van grondwater voor de aanleg van een bouwput, het gebruik van bouwmaterialen met verontreinigende stoffen en het lozen van water tijdens een bodemsanering. Bouwend Nederland zei eerder al dat de bouw- en infrasector tot 17,5 miljard euro aan omzet kan verliezen als dergelijke werkzaamheden niet meer worden toegestaan. Nu waarschuwt de Vereniging van Waterbouwers dat 86 procent van alle waterbouwprojecten volgens het rapport op het spel staan.

Oproep tot actie

“Het kabinet moet echt werk gaan maken van maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, oftewel voorkomen dat er te veel schadelijke stoffen in ons water worden gebracht”, reageert Andrea Vollebregt, directeur van de Vereniging van Waterbouwers. “Als het kabinet samen met het bedrijfsleven forse extra inspanningen pleegt, kunnen de risico’s beperkt blijven.”

“Het blokkeren en belemmeren van dijkversterkingen en onderhoudswerkzaamheden biedt geen structurele oplossing voor het verbeteren van de waterkwaliteit, maar brengt juist andere gevaren met zich mee. Deze werkzaamheden en projecten zijn randvoorwaardelijk voor de Nederlandse economie, omdat ze niet alleen zorgen voor droge voeten, maar eveneens voor bijvoorbeeld efficiënte transport en logistiek.”

Ook Bouwend Nederland roept het kabinet op om in actie te komen. Voor de meeste wateren is namelijk bekend van welke stoffen de normen overschreden worden. Het terugdringen van de uitstoot van die stoffen dient volgens de branchevereniging te worden versneld. Verder vindt Bouwend Nederland dat er meer middelen moeten worden vrijgemaakt voor bijvoorbeeld het laten meanderen van waterwegen, aangezien dat een positief effect heeft op de waterkwaliteit.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Waterbouwers vrezen voor bouwstop na onderzoek waterkwaliteit | Infrasite
Vergunningsverlening onder druk

Waterbouwers vrezen voor bouwstop na onderzoek waterkwaliteit

dijkversterking waaldijk ANP
Versterking van de Waaldijk tussen Wolferen en Sprok februari in 2022. Veel waterbouwwerkzaamheden hebben een invloed op de waterkwaliteit, wat betekent dat veel projecten op wankele poten staan als de kwaliteit niet snel wordt verbeterd. ANP / Hollandse Hoogte/ Flip Franssen

De slechte waterkwaliteit van Nederland kan het einde betekenen van dijkversterkingen, vaarwegonderhoud en bruggenbouw. Dat waarschuwt de Vereniging van Waterbouwers naar aanleiding van een onderzoek van adviesbureau Witteveen en Bos. “Als de bevindingen in dit rapport uitkomen, dan betekent dit dat we geen dijken meer kunnen versterken, bruggen niet meer kunnen onderhouden en onze vaarwegen dichtslibben”, zegt Andrea Vollebregt, directeur van de vereniging, in een online update. 

Nederland moet in 2027 voldoen aan een Europese richtlijn voor de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater. Op dit moment is de waterkwaliteit in heel Nederland onvoldoende, schrijft Witteveen en Bos in een onderzoeksrapport dat eerdere deze week door branchevereniging Bouwend Nederland werd gedeeld. Als de situatie niet verandert bestaat het risico dat bouwers geen toestemming meer krijgen voor werkzaamheden met een invloed op de waterkwaliteit.

Voorbeelden zijn het wegpompen van grondwater voor de aanleg van een bouwput, het gebruik van bouwmaterialen met verontreinigende stoffen en het lozen van water tijdens een bodemsanering. Bouwend Nederland zei eerder al dat de bouw- en infrasector tot 17,5 miljard euro aan omzet kan verliezen als dergelijke werkzaamheden niet meer worden toegestaan. Nu waarschuwt de Vereniging van Waterbouwers dat 86 procent van alle waterbouwprojecten volgens het rapport op het spel staan.

Oproep tot actie

“Het kabinet moet echt werk gaan maken van maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren, oftewel voorkomen dat er te veel schadelijke stoffen in ons water worden gebracht”, reageert Andrea Vollebregt, directeur van de Vereniging van Waterbouwers. “Als het kabinet samen met het bedrijfsleven forse extra inspanningen pleegt, kunnen de risico’s beperkt blijven.”

“Het blokkeren en belemmeren van dijkversterkingen en onderhoudswerkzaamheden biedt geen structurele oplossing voor het verbeteren van de waterkwaliteit, maar brengt juist andere gevaren met zich mee. Deze werkzaamheden en projecten zijn randvoorwaardelijk voor de Nederlandse economie, omdat ze niet alleen zorgen voor droge voeten, maar eveneens voor bijvoorbeeld efficiënte transport en logistiek.”

Ook Bouwend Nederland roept het kabinet op om in actie te komen. Voor de meeste wateren is namelijk bekend van welke stoffen de normen overschreden worden. Het terugdringen van de uitstoot van die stoffen dient volgens de branchevereniging te worden versneld. Verder vindt Bouwend Nederland dat er meer middelen moeten worden vrijgemaakt voor bijvoorbeeld het laten meanderen van waterwegen, aangezien dat een positief effect heeft op de waterkwaliteit.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.