granuliet stort over de maas rijkswaterstaat
Mogelijk kankerverwekkend

‘Rijkswaterstaat had granulietstort Over de Maas nooit mogen toestaan’

De stort van granuliet na zandwinning bij de Maas in Moordhuizen (2020). ANP / Marcel van den Bergh

Het storten van granuliet in natuurplassen is mogelijk helemaal niet zo veilig als Rijkswaterstaat en het ministerie van IenW in de afgelopen jaren beweerden, blijkt uit een onderzoek van het RIVM en Deltares. Rijkswaterstaat liet tonnen van het materiaal in de uiterwaarden van de Maas dumpen zonder voldoende rekening te houden met de risico’s voor mens en milieu, zegt wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas tegenover televisieprogramma Zembla.

Het gebruik van granuliet in Nederland kwam in 2020 onder vuur door onderzoeksjournalisten van Zembla. In een reeks uitzendingen was te zien hoe ongeveer 750 ton granuliet in natuurplas Over de Maas werd gestort onder toezicht van Rijkswaterstaat, terwijl sommige handhavers daar eigenlijk bezwaar tegen hadden. Het is namelijk niet duidelijk of de kankerverwekkende stof acrylamide vrijkomt bij het proces.

Rijkswaterstaat en het ministerie van IenW hielden in de afgelopen jaren vol dat de stort ‘veilig’ is voor mens en milieu, maar een nieuw onderzoek van het RIVM en Deltares vertelt een ander verhaal. “Uit dit rapport blijkt dat ze helemaal niet konden weten of er wel of geen risico’s waren”, zegt wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas tegenover Zembla. “Nu zitten er duizenden tonnen van dat materiaal in ons water.”

Over de Maas

Met dat laatste doelt de wethouder op Over de Maas, een natuurplas waar onder toezicht van Rijkswaterstaat zand is gewonnen als materiaal voor bouwprojecten. De reden voor het dumpen van granuliet was het ophogen van de bodem na de verwijdering van het zand, om zo de natuurplas te herinrichten. Daarbij kwam mogelijk acrylamide vrij, zeggen Deltares en het RIVM.

Het is niet duidelijk of en welke risico’s dat heeft voor planten en dieren die in de plassen leven. “Ze hadden op basis van het voorzorgsprincipe nooit granuliet in onze natuurplas mogen toepassen”, vindt wethouder Mol. “Ik wil weten wat het ministerie nu gaat doen. Ik wil niet dat het óns risico is.”

Vervolgstappen

Zembla heeft het onderzoeksrapport ingezien, maar de inhoud is niet openbaar. De studie is onlangs naar het ministerie van IenW verstuurd, bevestigt woordvoerder Jacqueline Vink van Deltares tegenover Infrasite. Naar eigen zeggen heeft het ministerie tijd nodig om het onderzoeksrapport te bestuderen voordat dit met de Tweede Kamer wordt gedeeld. “Ons doel is om dat zo snel mogelijk te doen”, bevestigt een woordvoerder tegenover het televisieprogramma.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

‘Rijkswaterstaat had granulietstort Over de Maas nooit mogen toestaan’ | Infrasite
granuliet stort over de maas rijkswaterstaat
Mogelijk kankerverwekkend

‘Rijkswaterstaat had granulietstort Over de Maas nooit mogen toestaan’

De stort van granuliet na zandwinning bij de Maas in Moordhuizen (2020). ANP / Marcel van den Bergh

Het storten van granuliet in natuurplassen is mogelijk helemaal niet zo veilig als Rijkswaterstaat en het ministerie van IenW in de afgelopen jaren beweerden, blijkt uit een onderzoek van het RIVM en Deltares. Rijkswaterstaat liet tonnen van het materiaal in de uiterwaarden van de Maas dumpen zonder voldoende rekening te houden met de risico’s voor mens en milieu, zegt wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas tegenover televisieprogramma Zembla.

Het gebruik van granuliet in Nederland kwam in 2020 onder vuur door onderzoeksjournalisten van Zembla. In een reeks uitzendingen was te zien hoe ongeveer 750 ton granuliet in natuurplas Over de Maas werd gestort onder toezicht van Rijkswaterstaat, terwijl sommige handhavers daar eigenlijk bezwaar tegen hadden. Het is namelijk niet duidelijk of de kankerverwekkende stof acrylamide vrijkomt bij het proces.

Rijkswaterstaat en het ministerie van IenW hielden in de afgelopen jaren vol dat de stort ‘veilig’ is voor mens en milieu, maar een nieuw onderzoek van het RIVM en Deltares vertelt een ander verhaal. “Uit dit rapport blijkt dat ze helemaal niet konden weten of er wel of geen risico’s waren”, zegt wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas tegenover Zembla. “Nu zitten er duizenden tonnen van dat materiaal in ons water.”

Over de Maas

Met dat laatste doelt de wethouder op Over de Maas, een natuurplas waar onder toezicht van Rijkswaterstaat zand is gewonnen als materiaal voor bouwprojecten. De reden voor het dumpen van granuliet was het ophogen van de bodem na de verwijdering van het zand, om zo de natuurplas te herinrichten. Daarbij kwam mogelijk acrylamide vrij, zeggen Deltares en het RIVM.

Het is niet duidelijk of en welke risico’s dat heeft voor planten en dieren die in de plassen leven. “Ze hadden op basis van het voorzorgsprincipe nooit granuliet in onze natuurplas mogen toepassen”, vindt wethouder Mol. “Ik wil weten wat het ministerie nu gaat doen. Ik wil niet dat het óns risico is.”

Vervolgstappen

Zembla heeft het onderzoeksrapport ingezien, maar de inhoud is niet openbaar. De studie is onlangs naar het ministerie van IenW verstuurd, bevestigt woordvoerder Jacqueline Vink van Deltares tegenover Infrasite. Naar eigen zeggen heeft het ministerie tijd nodig om het onderzoeksrapport te bestuderen voordat dit met de Tweede Kamer wordt gedeeld. “Ons doel is om dat zo snel mogelijk te doen”, bevestigt een woordvoerder tegenover het televisieprogramma.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.