Hoogwatervrees

RWS overweegt nieuwe Deltawerken: ‘grootschalige maatregelen nodig’

Deltawerken bij Vrouwenpolder
Deltawerken bij Vrouwenpolder, vermoedelijk in de late jaren '50. Wouter Hagens, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Rijkswaterstaat verkent grootschalige maatregelen tegen zeespiegelstijging. De organisatie onderzoekt of de Nederlandse infrastructuur snel genoeg aangepast kan worden om het tempo bij te benen. De Deltawerken houden onze voeten voorlopig droog, maar Rijkswaterstaat vreest dat het verdedigingssysteem mettertijd niet meer genoeg is. “Er is nog veel onzeker, maar wat we wel weten: op enig moment zullen er grootschalige maatregelen nodig zijn om in Nederland te kunnen blijven wonen en werken.”

“De zeespiegel stijgt nu met ongeveer drie millimeter per jaar”, stelt Rijkswaterstaat (RWS) in een nieuwsbericht op de website. “Dat is anderhalf keer sneller dan in de vorige eeuw. Inmiddels weten we dat die snelheid in de tweede helft van deze eeuw aanmerkelijk zal toenemen, tot misschien wel twee meter, en dat het daarna nóg sneller zal gaan.”

“Daar hebben we gelukkig ervaring mee”, vervolgt RWS. “Een van de bekendste voorbeelden is de Deltawerken. Daarvoor hadden we dan wel een jaar of 70 tot 80 nodig.” Dat laatste roept vragen op. Er is nog veel onzeker, maar de maatregelen waarvan Rijkswaterstaat spreekt kosten tijd. Wanneer is het te laat om te beginnen?

Onderzoek en adaptietijd

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zoekt samen met kennisinstellingen en andere overheidsinstanties naar een antwoord. Het initiatief heet ‘Kennisprogramma Zeespiegelstijgen’. Rijkswaterstaat verwacht dat de eerste onderzoeksresultaten eind 2023 beschikbaar zijn.

In aanvulling op het initiatief houdt RWS in de komende maanden bijeenkomsten over adaptietijd, oftewel de tijd die nodig is om Nederland aan het veranderende klimaat aan te passen. Overheidsinstanties worden voor de bijeenkomsten uitgenodigd om mee te denken over manieren om adaptietijd te verkorten.

“Wanneer moeten we een besluit nemen? Welke maatregelen lijken dan het beste? Hoeveel tijd hebben we nodig om zo’n maatregel uit te voeren?”, licht Rijkswaterstaat toe. “Daarbij moet je denken aan tijd voor de groei van maatschappelijke urgentie, politieke besluitvorming, het ontwikkelen van technische kennis, proceduretijd en de uitvoering zelf.”

De eerste bijeenkomst vond op 14 december 2022 plaats in het provinciehuis in Den Haag. De resterende bijeenkomsten volgen tussen nu en april 2023.

Overstromingskaarten

Rijkswaterstaat organiseert de bijeenkomsten in samenwerking met Deltares, een kennisinstituut voor onderzoek op het gebied van water en ondergrond. Deltares maakte onlangs in opdracht van de overheid kaarten van het overstromingsgevaar van Nederlandse gebieden. De kaarten zijn sinds 13 februari gratis beschikbaar op de website van Deltares.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

RWS overweegt nieuwe Deltawerken: ‘grootschalige maatregelen nodig’ | Infrasite
Hoogwatervrees

RWS overweegt nieuwe Deltawerken: ‘grootschalige maatregelen nodig’

Deltawerken bij Vrouwenpolder
Deltawerken bij Vrouwenpolder, vermoedelijk in de late jaren '50. Wouter Hagens, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Rijkswaterstaat verkent grootschalige maatregelen tegen zeespiegelstijging. De organisatie onderzoekt of de Nederlandse infrastructuur snel genoeg aangepast kan worden om het tempo bij te benen. De Deltawerken houden onze voeten voorlopig droog, maar Rijkswaterstaat vreest dat het verdedigingssysteem mettertijd niet meer genoeg is. “Er is nog veel onzeker, maar wat we wel weten: op enig moment zullen er grootschalige maatregelen nodig zijn om in Nederland te kunnen blijven wonen en werken.”

“De zeespiegel stijgt nu met ongeveer drie millimeter per jaar”, stelt Rijkswaterstaat (RWS) in een nieuwsbericht op de website. “Dat is anderhalf keer sneller dan in de vorige eeuw. Inmiddels weten we dat die snelheid in de tweede helft van deze eeuw aanmerkelijk zal toenemen, tot misschien wel twee meter, en dat het daarna nóg sneller zal gaan.”

“Daar hebben we gelukkig ervaring mee”, vervolgt RWS. “Een van de bekendste voorbeelden is de Deltawerken. Daarvoor hadden we dan wel een jaar of 70 tot 80 nodig.” Dat laatste roept vragen op. Er is nog veel onzeker, maar de maatregelen waarvan Rijkswaterstaat spreekt kosten tijd. Wanneer is het te laat om te beginnen?

Onderzoek en adaptietijd

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zoekt samen met kennisinstellingen en andere overheidsinstanties naar een antwoord. Het initiatief heet ‘Kennisprogramma Zeespiegelstijgen’. Rijkswaterstaat verwacht dat de eerste onderzoeksresultaten eind 2023 beschikbaar zijn.

In aanvulling op het initiatief houdt RWS in de komende maanden bijeenkomsten over adaptietijd, oftewel de tijd die nodig is om Nederland aan het veranderende klimaat aan te passen. Overheidsinstanties worden voor de bijeenkomsten uitgenodigd om mee te denken over manieren om adaptietijd te verkorten.

“Wanneer moeten we een besluit nemen? Welke maatregelen lijken dan het beste? Hoeveel tijd hebben we nodig om zo’n maatregel uit te voeren?”, licht Rijkswaterstaat toe. “Daarbij moet je denken aan tijd voor de groei van maatschappelijke urgentie, politieke besluitvorming, het ontwikkelen van technische kennis, proceduretijd en de uitvoering zelf.”

De eerste bijeenkomst vond op 14 december 2022 plaats in het provinciehuis in Den Haag. De resterende bijeenkomsten volgen tussen nu en april 2023.

Overstromingskaarten

Rijkswaterstaat organiseert de bijeenkomsten in samenwerking met Deltares, een kennisinstituut voor onderzoek op het gebied van water en ondergrond. Deltares maakte onlangs in opdracht van de overheid kaarten van het overstromingsgevaar van Nederlandse gebieden. De kaarten zijn sinds 13 februari gratis beschikbaar op de website van Deltares.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.