spooldersluis zwolle
Complexe klus

Gezocht: aannemers voor renovatie Spooldersluis

De brug van het Spooldersluiscomplex in Zwolle. Rijkswaterstaat

De aanbesteding voor de renovatie van het Spooldersluiscomplex in Zwolle gaat van start. Rijkswaterstaat zoekt een aannemer voor een opknapbeurt van de sluis, het bediengebouw, de Spoolderbrug en bijbehorende weg.

De opdracht wordt gegund op basis van een concurrentiegerichte dialoog. Rijkswaterstaat gaat in gesprek met de markt en selecteert tussen nu en juli 2023 vier kandidaten. Zij pitchen een voorstel, waarna Rijkswaterstaat de winnaar kiest op basis van prijs-kwaliteitverhouding. Naar verwachting wordt de keuze voor het einde van het jaar gemaakt.

Spooldersluiscomplex

Kandidaten moeten van alle markten thuis zijn. Het project is een samenkomst van meerdere vakgebieden, waaronder beweegbare brugdelen, elektrotechniek, wegenbouw, betonwerk en ICT. We zagen dezelfde diversiteit onlangs in de aanbesteding voor de renovatie van de Koninginnensluis in Nieuwegein.

In Zwolle moeten de aandrijving en bewegingswerken van de sluisdeuren en ophaalbrug worden vervangen. Hetzelfde geldt voor elektrische installaties, kabels, verlichting en seinen. Bovendien wil Rijkswaterstaat het complex moderniseren voor bediening op afstand, wat inhoudt dat de opdrachtnemer een glasvezelaansluiting moet realiseren.

Groene eisen

Rijkswaterstaat eist dat een deel van het gebruikte materieel elektrisch of hybride is. Bovendien moeten deelnemers de milieukosten van hun plan berekenen. “Duurzaamheid is belangrijk in deze opdracht”, zegt Rijkswaterstaat op haar website. “We stappen bijvoorbeeld over op elektromechanische aansturing, wat minder energie kost en voorkomt dat er olie en vetten in het milieu belanden. Het bedieningsgebouw gaat dankzij een hybride warmtepomp grotendeels van het gas af.”

Spoed

Het Spooldersluiscomplex stamt uit de jaren ’60. “De noodzaak om de sluis en brug aan te pakken is toegenomen”, zei Rijkswaterstaat vorig jaar in de vooraankondiging van de renovatie. “Het complex geeft een verhoogde kans op storingen en uitval. Herstel wordt ingewikkelder door verouderde besturingstechniek. Reserveonderdelen zijn schaars of niet meer te krijgen waardoor beheer en onderhoud steeds lastiger worden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Gezocht: aannemers voor renovatie Spooldersluis | Infrasite
spooldersluis zwolle
Complexe klus

Gezocht: aannemers voor renovatie Spooldersluis

De brug van het Spooldersluiscomplex in Zwolle. Rijkswaterstaat

De aanbesteding voor de renovatie van het Spooldersluiscomplex in Zwolle gaat van start. Rijkswaterstaat zoekt een aannemer voor een opknapbeurt van de sluis, het bediengebouw, de Spoolderbrug en bijbehorende weg.

De opdracht wordt gegund op basis van een concurrentiegerichte dialoog. Rijkswaterstaat gaat in gesprek met de markt en selecteert tussen nu en juli 2023 vier kandidaten. Zij pitchen een voorstel, waarna Rijkswaterstaat de winnaar kiest op basis van prijs-kwaliteitverhouding. Naar verwachting wordt de keuze voor het einde van het jaar gemaakt.

Spooldersluiscomplex

Kandidaten moeten van alle markten thuis zijn. Het project is een samenkomst van meerdere vakgebieden, waaronder beweegbare brugdelen, elektrotechniek, wegenbouw, betonwerk en ICT. We zagen dezelfde diversiteit onlangs in de aanbesteding voor de renovatie van de Koninginnensluis in Nieuwegein.

In Zwolle moeten de aandrijving en bewegingswerken van de sluisdeuren en ophaalbrug worden vervangen. Hetzelfde geldt voor elektrische installaties, kabels, verlichting en seinen. Bovendien wil Rijkswaterstaat het complex moderniseren voor bediening op afstand, wat inhoudt dat de opdrachtnemer een glasvezelaansluiting moet realiseren.

Groene eisen

Rijkswaterstaat eist dat een deel van het gebruikte materieel elektrisch of hybride is. Bovendien moeten deelnemers de milieukosten van hun plan berekenen. “Duurzaamheid is belangrijk in deze opdracht”, zegt Rijkswaterstaat op haar website. “We stappen bijvoorbeeld over op elektromechanische aansturing, wat minder energie kost en voorkomt dat er olie en vetten in het milieu belanden. Het bedieningsgebouw gaat dankzij een hybride warmtepomp grotendeels van het gas af.”

Spoed

Het Spooldersluiscomplex stamt uit de jaren ’60. “De noodzaak om de sluis en brug aan te pakken is toegenomen”, zei Rijkswaterstaat vorig jaar in de vooraankondiging van de renovatie. “Het complex geeft een verhoogde kans op storingen en uitval. Herstel wordt ingewikkelder door verouderde besturingstechniek. Reserveonderdelen zijn schaars of niet meer te krijgen waardoor beheer en onderhoud steeds lastiger worden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.