koninginnensluis emmabrug
Aanbesteding van start

Alleskunner gezocht voor renovatie Koninginnensluis

Emmabrug bij de Koninginnensluis. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat zoekt een aannemer voor de renovatie van de Koninginnensluis in Nieuwegein. Het 130 jaar oude Rijksmonument is aan onderhoud toe. Meedingen kan sinds kort, maar alleen bedrijven met brede expertise komen in aanmerking. “Het project kent verschillende onzekerheden op meerdere vlakken, waaronder civiele techniek, werktuigbouw en industriële automatisering”, zegt Rijkswaterstaat in een online aankondiging.  

De Koninginnensluis werd in 1892 geopend. Het Rijksmonument keert hoogwater en schut scheepvaart tussen het Merwedekanaal en de Lek. Rijkswaterstaat zoekt een aannemer voor zowel het ontwerp als de uitvoering van de renovatie van de sluis. De aanbesteding werd onlangs op TenderNed gepubliceerd. Inschrijven kan tot 17 april 2023.

“We zoeken voor dit project een partner die met inbreng van kennis en kunde optimale resultaten kan boeken voor een eerlijke prijs. Na de renovatie moet de ruim 130 jaar oude sluis weer voldoen aan de eisen ten aanzien van levensduur, constructie, veiligheid en beschikbaarheid, met respect voor de historische waarde.”

Grote opdrachten, enkele aannemer

Rijkswaterstaat hanteert een portfolioaanpak. Dit betekent dat de geselecteerde aannemer in aanmerking komt voor een vergelijkbaar project. In dit geval gaat het om de renovatie van de Houtribsluis bij Lelystad. Levert de aannemer goed werk, dan mag de aannemer ook daarmee aan de slag.

De portfolioaanpak is niet nieuw. Wel verwachten we dat de aanpak in de komende tijd vaker voorkomt. Veel oude kunstwerken zijn aan onderhoud toe. Rijkswaterstaat kan achterstallige projecten versnellen door aannemers voor meerdere vergelijkbare klussen in te zetten.

Over de grens zien we dezelfde trend. De Belgische tegenhanger van Rijkswaterstaat schakelde onlangs een Nederlands ingenieursbureau in voor de vervanging van veertig Vlaamse kunstwerken. Uiteindelijk wordt er een enkele aannemer gekozen voor de realisatie. Die aanpak was tot voorkort ongekend in Vlaanderen. Het voordeel is snelheid.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Alleskunner gezocht voor renovatie Koninginnensluis | Infrasite
koninginnensluis emmabrug
Aanbesteding van start

Alleskunner gezocht voor renovatie Koninginnensluis

Emmabrug bij de Koninginnensluis. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat zoekt een aannemer voor de renovatie van de Koninginnensluis in Nieuwegein. Het 130 jaar oude Rijksmonument is aan onderhoud toe. Meedingen kan sinds kort, maar alleen bedrijven met brede expertise komen in aanmerking. “Het project kent verschillende onzekerheden op meerdere vlakken, waaronder civiele techniek, werktuigbouw en industriële automatisering”, zegt Rijkswaterstaat in een online aankondiging.  

De Koninginnensluis werd in 1892 geopend. Het Rijksmonument keert hoogwater en schut scheepvaart tussen het Merwedekanaal en de Lek. Rijkswaterstaat zoekt een aannemer voor zowel het ontwerp als de uitvoering van de renovatie van de sluis. De aanbesteding werd onlangs op TenderNed gepubliceerd. Inschrijven kan tot 17 april 2023.

“We zoeken voor dit project een partner die met inbreng van kennis en kunde optimale resultaten kan boeken voor een eerlijke prijs. Na de renovatie moet de ruim 130 jaar oude sluis weer voldoen aan de eisen ten aanzien van levensduur, constructie, veiligheid en beschikbaarheid, met respect voor de historische waarde.”

Grote opdrachten, enkele aannemer

Rijkswaterstaat hanteert een portfolioaanpak. Dit betekent dat de geselecteerde aannemer in aanmerking komt voor een vergelijkbaar project. In dit geval gaat het om de renovatie van de Houtribsluis bij Lelystad. Levert de aannemer goed werk, dan mag de aannemer ook daarmee aan de slag.

De portfolioaanpak is niet nieuw. Wel verwachten we dat de aanpak in de komende tijd vaker voorkomt. Veel oude kunstwerken zijn aan onderhoud toe. Rijkswaterstaat kan achterstallige projecten versnellen door aannemers voor meerdere vergelijkbare klussen in te zetten.

Over de grens zien we dezelfde trend. De Belgische tegenhanger van Rijkswaterstaat schakelde onlangs een Nederlands ingenieursbureau in voor de vervanging van veertig Vlaamse kunstwerken. Uiteindelijk wordt er een enkele aannemer gekozen voor de realisatie. Die aanpak was tot voorkort ongekend in Vlaanderen. Het voordeel is snelheid.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.