Stremming houdt aan

Herstel bouwkuip Julianakanaal vertraagd, oorzaak dambreuk onzeker

bouwkuip julianakanaal overstroming
Herstelwerkzaamheden van de volgelopen bouwkuip in eind februari. De kuip is inmiddels hersteld. Rijkswaterstaat

Het herstel van de volgelopen bouwkuip bij het Julianakanaal tussen Berg en Obbicht duurt langer dan verwacht. Rijkswaterstaat verlengt de stremming met tot twee weken. “Komende weken wordt uitgezocht op welke wijze de herstelwerkzaamheden veilig uitgevoerd kunnen worden”, vertelt een woordvoerder. 

Halverwege februari ging het mis. De 750 meter lange bouwkuip tussen Berg en Obbicht liep vol door een dambreuk. Water stroomde aanvankelijk onder de damwand door. Vervolgens veroorzaakte de stroming een verzakking over een lengte van tien meter.

De herstelwerkzaamheden gingen in het weekend van 25 februari van start. Aannemer Van den Herik Sliedrecht bouwde een ringdijk bij het gat. “Tegelijkertijd zijn we gestart met het gefaseerd wegpompen van het water uit de kuip”, meldde Rijkswaterstaat destijds in een update op haar website.

Het kanaal werd gestremd. Dat zou naar verwachting zeker tot en met maandag 6 maart duren. Eind vorige week maakte Rijkswaterstaat een verlenging bekend. “Er wordt momenteel uitgezocht hoe de voorwaarden gecreëerd kunnen worden om de herstelwerkzaamheden veilig uit te voeren.”

Een woordvoerder vertelde tegenover Infrasite dat de oorzaak van de aanvankelijke dambreuk wordt onderzocht. Tot nader bericht blijft de stremming van kracht. “Naar verwachting wordt er in de loop van de week meer bekend over de uitvoering van de beheersmaatregelen, planning van de herstelwerkzaamheden en wat dat betekent voor de duur van de stremming.”

Bouwkuip Julianakanaal

Het Julianakanaal is een drukke scheepvaartroute. Rijkswaterstaat wil het kanaal over een lengte van ongeveer drie kilometer verruimen tussen Berg en Obbicht. De onlangs volgelopen bouwkuip was in november nog leeggepompt. Medewerkers die tijdens de overstroming in de kuip aanwezig waren konden op tijd wegkomen. Ook materieel werd veiliggesteld.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Herstel bouwkuip Julianakanaal vertraagd, oorzaak dambreuk onzeker | Infrasite
Stremming houdt aan

Herstel bouwkuip Julianakanaal vertraagd, oorzaak dambreuk onzeker

bouwkuip julianakanaal overstroming
Herstelwerkzaamheden van de volgelopen bouwkuip in eind februari. De kuip is inmiddels hersteld. Rijkswaterstaat

Het herstel van de volgelopen bouwkuip bij het Julianakanaal tussen Berg en Obbicht duurt langer dan verwacht. Rijkswaterstaat verlengt de stremming met tot twee weken. “Komende weken wordt uitgezocht op welke wijze de herstelwerkzaamheden veilig uitgevoerd kunnen worden”, vertelt een woordvoerder. 

Halverwege februari ging het mis. De 750 meter lange bouwkuip tussen Berg en Obbicht liep vol door een dambreuk. Water stroomde aanvankelijk onder de damwand door. Vervolgens veroorzaakte de stroming een verzakking over een lengte van tien meter.

De herstelwerkzaamheden gingen in het weekend van 25 februari van start. Aannemer Van den Herik Sliedrecht bouwde een ringdijk bij het gat. “Tegelijkertijd zijn we gestart met het gefaseerd wegpompen van het water uit de kuip”, meldde Rijkswaterstaat destijds in een update op haar website.

Het kanaal werd gestremd. Dat zou naar verwachting zeker tot en met maandag 6 maart duren. Eind vorige week maakte Rijkswaterstaat een verlenging bekend. “Er wordt momenteel uitgezocht hoe de voorwaarden gecreëerd kunnen worden om de herstelwerkzaamheden veilig uit te voeren.”

Een woordvoerder vertelde tegenover Infrasite dat de oorzaak van de aanvankelijke dambreuk wordt onderzocht. Tot nader bericht blijft de stremming van kracht. “Naar verwachting wordt er in de loop van de week meer bekend over de uitvoering van de beheersmaatregelen, planning van de herstelwerkzaamheden en wat dat betekent voor de duur van de stremming.”

Bouwkuip Julianakanaal

Het Julianakanaal is een drukke scheepvaartroute. Rijkswaterstaat wil het kanaal over een lengte van ongeveer drie kilometer verruimen tussen Berg en Obbicht. De onlangs volgelopen bouwkuip was in november nog leeggepompt. Medewerkers die tijdens de overstroming in de kuip aanwezig waren konden op tijd wegkomen. Ook materieel werd veiliggesteld.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.