Rijkswaterstaat bouwkuip julianakanaal overstroming
Tijdelijke ringdijk

RWS vervangt damwand na overstroming bouwkuip Julianakanaal

De situatie op donderdagochtend. Water stroomde onder de damwand van de bouwkuip door. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat maakt vooruitgang met het herstel van de volgelopen bouwkuip in het Julianakanaal tussen Berg en Obbicht. Beschadigde damwandplaten worden sinds zondagochtend verwijderd. Een nieuwe ringdijk houdt water tegen gedurende de werkzaamheden. 

De 750 meter lange bouwkuip liep op donderdagochtend vol door een dambreuk. Water stroomde aanvankelijk onder de damwand door. Vervolgens veroorzaakte de stroming een verzakking over een lengte van tien meter.

De herstelwerkzaamheden gingen dit weekend van start. Aannemer Van den Herik Sliedrecht bouwde in de nacht van zaterdag op zondag een ringdijk bij het gat. “In dezelfde nacht zijn we gestart met het gefaseerd wegpompen van het water uit de kuip”, meldt Rijkswaterstaat in een update op haar website.

Inmiddels zijn de eerste beschadigde damwandplaten verwijderd. “Na het verwijderen plaatsen we nieuwe platen. Tijdens de hele procedure houden we de locatie goed in de gaten, zoals de nog aanwezige damwand en de bodem.”

Rijkswaterstaat plaatste vorige week peilbuizen om de grondwaterstand te monitoren. De situatie lijkt onder controle. “De resultaten bij de verschillende meetpunten laten zien dat het grondwater momenteel stabiliseert of daalt.”

Bouwkuip Julianakanaal

Het Julianakanaal is een drukke scheepvaartroute. Rijkswaterstaat wil het kanaal over een lengte van ongeveer drie kilometer verruimen tussen Berg en Obbicht. De onlangs volgelopen bouwkuip was in november nog leeggepompt. Medewerkers die tijdens de overstroming in de kuip aanwezig waren konden op tijd wegkomen. Ook materieel werd veiliggesteld.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

RWS vervangt damwand na overstroming bouwkuip Julianakanaal | Infrasite
Rijkswaterstaat bouwkuip julianakanaal overstroming
Tijdelijke ringdijk

RWS vervangt damwand na overstroming bouwkuip Julianakanaal

De situatie op donderdagochtend. Water stroomde onder de damwand van de bouwkuip door. Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat maakt vooruitgang met het herstel van de volgelopen bouwkuip in het Julianakanaal tussen Berg en Obbicht. Beschadigde damwandplaten worden sinds zondagochtend verwijderd. Een nieuwe ringdijk houdt water tegen gedurende de werkzaamheden. 

De 750 meter lange bouwkuip liep op donderdagochtend vol door een dambreuk. Water stroomde aanvankelijk onder de damwand door. Vervolgens veroorzaakte de stroming een verzakking over een lengte van tien meter.

De herstelwerkzaamheden gingen dit weekend van start. Aannemer Van den Herik Sliedrecht bouwde in de nacht van zaterdag op zondag een ringdijk bij het gat. “In dezelfde nacht zijn we gestart met het gefaseerd wegpompen van het water uit de kuip”, meldt Rijkswaterstaat in een update op haar website.

Inmiddels zijn de eerste beschadigde damwandplaten verwijderd. “Na het verwijderen plaatsen we nieuwe platen. Tijdens de hele procedure houden we de locatie goed in de gaten, zoals de nog aanwezige damwand en de bodem.”

Rijkswaterstaat plaatste vorige week peilbuizen om de grondwaterstand te monitoren. De situatie lijkt onder controle. “De resultaten bij de verschillende meetpunten laten zien dat het grondwater momenteel stabiliseert of daalt.”

Bouwkuip Julianakanaal

Het Julianakanaal is een drukke scheepvaartroute. Rijkswaterstaat wil het kanaal over een lengte van ongeveer drie kilometer verruimen tussen Berg en Obbicht. De onlangs volgelopen bouwkuip was in november nog leeggepompt. Medewerkers die tijdens de overstroming in de kuip aanwezig waren konden op tijd wegkomen. Ook materieel werd veiliggesteld.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.