Rijkswaterstaat legt proefvakken aan voor dijkversterking Marken

Profiel Zuidkade Marken Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Hof op Marken starten met de aanleg van twee dijkdelen op Marken. De dijkdelen zijn een proef van het ontwerp waarmee Rijkswaterstaat de volledige dijk wil versterken. 

Elk dijkdeel beslaat ongeveer 100 meter. De aanleg gaat deze maand van start. Rijkswaterstaat verwacht het project binnen anderhalf jaar te voltooien. In de tussentijd wordt de effectiviteit van de dijkdelen onderzocht. Aan de hand daarvan bepaalt het team of het ontwerp van de dijkdelen voldoende bescherming biedt voor de volledige dijkversterking van Marken.

Hof op Marken

De dijkversterking van Marken staat al jaren in de steigers. In 2021 schakelde Rijkswaterstaat aannemerscombinatie Hof op Marken in om het project uit te voeren. “Delen van de dijk hebben stabiliteitsproblemen”, verklaarde Rijkswaterstaat toentertijd. “Daarnaast is de dijk te laag en is de steenbekleding op veel plekken niet stevig genoeg.”

Hof op Marken is een aannemerscombinatie van de Vries & van de Wiel (DEME-Group) en JLD Contracting. De partners zijn verantwoordelijk voor meerdere stappen van het project. Naar verwachting wordt het werk tussen 2025 en 2027 afgerond. De twee aanstaande dijkdelen zijn een belangrijke schakel in het proces. Het ontwerp voor de versterking van de volledige dijk staat op papier, maar de proef moet uitwijzen of de berekeningen kloppen.

De dijkdelen bestaan uit lagen zand. Het team brengt periodiek laagjes van 50 centimer aan totdat de gewenste hoogte is bereikt. Na elke ophoging krijgt het zand tijd om te zetten. Rijkswaterstaat installeert sinds 23 januari 2023 monitoringsapparatuur om de effectiviteit van de aanstaande dijkdelen te meten. Waterspanningsmeters en peilbuizen gaan monitoren wat elke ophoging met de ondergrond doet.

Veteranen

Dijkversterking is niets nieuws voor de aannemers van Hof op Marken. JLD Contracting was medeverantwoordelijk voor de versterking van de Ringdijk Watergraafsmeer in Amsterdam-Oost. Van de Vries & van de Wiel is onderdeel van Gralliantie, een aannemerscombinatie die op dit moment werkt aan de versterking van een dijk tussen Gorinchem en Waardenburg.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Rijkswaterstaat legt proefvakken aan voor dijkversterking Marken | Infrasite

Rijkswaterstaat legt proefvakken aan voor dijkversterking Marken

Profiel Zuidkade Marken Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Hof op Marken starten met de aanleg van twee dijkdelen op Marken. De dijkdelen zijn een proef van het ontwerp waarmee Rijkswaterstaat de volledige dijk wil versterken. 

Elk dijkdeel beslaat ongeveer 100 meter. De aanleg gaat deze maand van start. Rijkswaterstaat verwacht het project binnen anderhalf jaar te voltooien. In de tussentijd wordt de effectiviteit van de dijkdelen onderzocht. Aan de hand daarvan bepaalt het team of het ontwerp van de dijkdelen voldoende bescherming biedt voor de volledige dijkversterking van Marken.

Hof op Marken

De dijkversterking van Marken staat al jaren in de steigers. In 2021 schakelde Rijkswaterstaat aannemerscombinatie Hof op Marken in om het project uit te voeren. “Delen van de dijk hebben stabiliteitsproblemen”, verklaarde Rijkswaterstaat toentertijd. “Daarnaast is de dijk te laag en is de steenbekleding op veel plekken niet stevig genoeg.”

Hof op Marken is een aannemerscombinatie van de Vries & van de Wiel (DEME-Group) en JLD Contracting. De partners zijn verantwoordelijk voor meerdere stappen van het project. Naar verwachting wordt het werk tussen 2025 en 2027 afgerond. De twee aanstaande dijkdelen zijn een belangrijke schakel in het proces. Het ontwerp voor de versterking van de volledige dijk staat op papier, maar de proef moet uitwijzen of de berekeningen kloppen.

De dijkdelen bestaan uit lagen zand. Het team brengt periodiek laagjes van 50 centimer aan totdat de gewenste hoogte is bereikt. Na elke ophoging krijgt het zand tijd om te zetten. Rijkswaterstaat installeert sinds 23 januari 2023 monitoringsapparatuur om de effectiviteit van de aanstaande dijkdelen te meten. Waterspanningsmeters en peilbuizen gaan monitoren wat elke ophoging met de ondergrond doet.

Veteranen

Dijkversterking is niets nieuws voor de aannemers van Hof op Marken. JLD Contracting was medeverantwoordelijk voor de versterking van de Ringdijk Watergraafsmeer in Amsterdam-Oost. Van de Vries & van de Wiel is onderdeel van Gralliantie, een aannemerscombinatie die op dit moment werkt aan de versterking van een dijk tussen Gorinchem en Waardenburg.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.