Gemaal Holstweg. Foto: WDODelta

Ruim 600 projecten op agenda waterschappen

Foto: persbericht WDODelta

De Nederlandse waterschappen hebben de komende jaren iets meer dan 600 projecten met een waarde van bijna 2,1 miljard euro op de planning staan. Dat blijkt uit de publicatie van de Projectenkalender Waterschapsmarkt 2021.

Dit document is samengesteld door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in opdracht van de stuurgroep Samenwerking WaterschapsWerken (SWW). Vrijwel alle waterschappen hebben gegevens aangeleverd en daarmee is een actueel beeld ontstaan van welke werken en diensten zij de komende jaren allemaal gaan uitvoeren. De tweede editie van de kalender moet de transparantie in de markt verbeteren en de dialoog tussen opdrachtgevers en markt al in een vroeg stadium op gang brengen, wat ook doelen van de Marktvisie Waterschapsmarkt zijn.

Renovatie en herstel komt het vaakst voor

De projecten zijn onderverdeeld in werken en diensten; voor die eerste categorie is uitgegaan van een minimale waarde van 100.000 euro en voor de diensten is dat 50.000 euro. Er zijn in totaal 608 projecten die (vrijwel) zeker in uitvoering komen in 2021 of 2022. Van nog eens 110 projecten is die zekerheid er in mindere mate. De 520 werken en 88 diensten die waarschijnlijk wel in die periode van start gaan, zijn bij elkaar goed voor bijna 2,1 miljard euro. Een gemiddeld project staat voor 2,4 miljoen euro op de planning.

Bij zo’n 420 van de 608 projecten hebben de waterschappen aangeven wat de aard van het project is. Renovatie en herstel komt het vaakst voor (600 miljoen euro), gevolgd door nieuwbouw (520 miljoen) en beheer en onderhoud (260 miljoen). De werken en diensten zijn over een flink aantal deelmarkten verspreid. Dijken en kades, bagger- en oeverwerk en rioolwaterzuiveringsinstallaties springen er daarbij uit, met voor elk van die drie categorie├źn tussen de 100 en 130 projecten.

Contracten en aanbestedingen

Verder valt op dat de RAW-systematiek nog het vaakst voorkomt als het over contractvormen gaat, maar dat het belang van werken in bouwteams toeneemt. Ruim de helft van het marktvolume komt via openbare aanbestedingen tot stand, maar in aantallen gemeten wordt de meervoudige onderhandse aanbesteding op de meeste projecten toegepast. Dit zijn vaak de kleinere projecten die samen goed zijn voor een marktwaarde van 230 miljoen euro, terwijl er via openbare aanbestedingen voor 1,1 miljard euro werk in de markt wordt gezet.

Download hier de Projectenkalender Waterschapsmarkt 2021 van het EIB.

Lees ook: Ploegam, Dura Vermeer en Van Oord gaan dijk Waardenburg-Tiel versterken

Auteur: Vincent Krabbendam