Stikstof en PFAS-crisis in cruciale fase, Bouwend Nederland in afwachting van concrete maatregelen

Foto: Ivo Ketelaar

De besluitvorming over de stikstof- en PFAS-crisis zit in een cruciale fase. Wij ontvangen de eerste berichten dat de coalitie het eens is geworden over een pakket maatregelen in het stikstofdossier. De precieze inhoud van deze maatregelen kennen we nog niet, en zullen we kritisch op hun merites beoordelen. Voor Bouwend Nederland is het van het grootste belang dat de maatregelen van het kabinet een drempelwaarde voor stikstofdepositie bevatten en een werkbare PFAS-norm voor grondverzet. Woningbouw en infraprojecten moeten nu vlot getrokken worden.

Stikstof

We krijgen signalen dat er ruimte komt voor de woningbouw. Van belang is echter dat de infra niet wordt vergeten. Er moet ruimte komen om ook infraprojecten op nationaal, lokaal en regionaal niveau uit te voeren. De vrijkomende ruimte die gecreëerd wordt door bijvoorbeeld een maximum snelheidslimiet van 100 km/u, natuurherstel, veranderende samenstelling veevoer moet behalve voor woningbouw ook voor de infra gebruikt worden, met name op lokaal en regionaal niveau. Ook de Algemene Rekenkamer en de OESO stellen dat de infrastructuur in Nederland een impuls nodig heeft.

PFAS

De PFAS-problematiek zorgt voor een tweede klap voor de infrasector. Er moet een werkbare en aanvaardbare norm voor zowel droge (+- 20% van de werken) als natte toepassingen (+- 80%) komen. Bouwend Nederland pleit daarom voor een verruiming van de normen in het Tijdelijk Handelingskader, juist ook voor de normen voor toepassingen van natte grond. Anders blijft het leeuwendeel van het grondverzet vastzitten.

Het probleem wordt met de dag groter, ondernemers zitten in de knel. Bouwend Nederland werkt er op alle fronten aan om het kabinet er toe te bewegen de juiste maatregelen te nemen en met een drempelwaarde en werkbare norm te komen.

Inspanningen Bouwend Nederland

Afgelopen week hebben wij bovenstaande punten en onze zorgen over de werkgelegenheid in bouw en infra onder de aandacht gebracht bij diverse media en bewindspersonen. Zo was Maxime Verhagen met vertegenwoordigers van de bonden op bezoek bij minister president Rutte, en een dag later was de voorzitter van Bouwend Nederland bij minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook was Bouwend Nederland betrokken bij diverse interdepartementale overleggen en in gesprek met Kamerleden. Vanmiddag maakt een delegatie van bouwers zijn opwachting bij Rutte om hun zorgen te uiten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Bouwend Nederland

Stikstof en PFAS-crisis in cruciale fase, Bouwend Nederland in afwachting van concrete maatregelen | Infrasite