Nieuw valpijpschip offshorespecialist Tideway te water in Singapore

28 april 2010 vond bij de werf Sembawang in Singapore de tewaterlating plaats van de Flintstone: het nieuwste valpijpschip van Tideway, de Nederlandse offshorespecialist voor de olie- en gasindustrie. De Flintstone stelt Tideway dankzij de nieuwste technologie in staat tot in 2000 meter waterdiepte te werken. Hierdoor kunnen olie- en gasbedrijven nieuwe plekken bereiken in de zoektocht naar meer en alternatieve energiebronnen. Tot nu toe was een diepte van 987 meter het record. De Flintstone kost 115 miljoen Euro. Het schip komt begin 2011 in de vaart.

Tideway is de offshorespecialist uit Breda, die onderdeel uitmaakt van de Belgische bagger- en milieugroep DEME. Tideway werkt met steenbestortingen aan het stabiliseren en beschermen van pijpleidingen, windmolens en hoogspanningskabels op zee. De Flintstone voldoet aan de criteria voor de ‘ijsklasse’: dit schip kan werken onder de meest extreme omstandigheden. De Flintstone heeft een laadvermogen van 19.000 ton en is het derde en grootste valpijpschip van Tideway, na de 11.500 ton grote Rollingstone en de 17.500 ton grote Seahorse.

Naar verwachting wordt de Flintstone gedoopt in het voorjaar van 2011. Nu al heeft het schip een eerste opdracht binnen, een project voor de Russische firma Sevmash: het aanbrengen van bescherming tegen erosie rond het Prirazlomnaya platform in de Barentsz Zee ten zuidwesten van Nova Zembla. In de zoektocht naar energie werkt Tideway steeds verder van de wal, dichter naar de Noord- of Zuidpool of in dieper water. Zo is het bedrijf betrokken bij de diepwater pijpleiding Medgaz, de onderzeese gasleiding Nord Stream, de Enagas gasleiding tussen Spanje en de Balearen, het Deep Panuke Gas Development Project, de NorNed en BritNed hoogspanningskabels en het Thornton windmolenpark.

In maart 2009 heeft Tideway in opdracht van de Spaanse energiemaatschappij Enagas stenen gestort op een diepte van 987 meter ten westen van Ibiza in de Middellandse Zee. Het eerdere record was tevens in handen van de Nederlandse offshorespecialist: in 2000 werden bij het Malampaya Development Project (Filippijnen) in opdracht van Shell, in samenwerking met de Nederlandse pijpenlegger Allseas, stenen gestort op 780 meter.

Met haar moederconcern, de Belgische bagger- en milieugroep Dredging, Environmental and Marine Engineering (DEME), ondersteunt Tideway de grote energiemaatschappijen in de zoektocht naar meer en alternatieve energiebronnen. Tideway richt zich op de olie- en gasindustrie met het maken van aanlandingen (pijpleidinginstallatie, grondwerk op ondiep water, civieltechnisch werk, overgang land-water), van olie- en gaspijpleidingen (landfalls), pre-sweeping, (diepwater)baggeren, sleuven graven, steen- en zandstorten en overige interventiewerkzaamheden in en op het zeebed. Bij Tideway werken ruim 200 mensen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Tideway BV