Nijmegen wint Green Capital Award 2018

Nijmegen mag zich in 2018 een jaar lang Green Capital of Europe noemen. Dit is op 22 juni 2016 bekend gemaakt tijdens de finale van de European Green Capital Award in Ljubljana. Nijmegen liet de concurrenten ‘s-Hertogenbosch en de Zweedse stad Umea achter zich.

Na de schriftelijke ronde, eerder dit jaar, plaatste Nijmegen zich als eerste voor de finale. Een brede Nijmeegse delegatie heeft de jury ervan weten te overtuigen dat Nijmegen echt de meeste aanspraak diende te maken op de titel.

Burgemeester Bruls, die de Nijmeegse delegatie leidde, is erg trots: ‘Deze prijs is te danken aan een grote en enthousiaste groep ‘groene doeners’ die ervoor zorgen dat onze stad steeds duurzamer wordt. Zij bewijzen dat een betere wereld bij jezelf begint. Bij je gezin, je eigen buurt. Bij je werkplek, je eigen bedrijf. Het is dan ook dankzij onze inwoners dat Nijmegen de duurzame hoofdstad van Europa is geworden. Zij zeggen volmondig I am Green Capital’.

Wethouder duurzaamheid Harriët Tiemens, die ook een pleidooi voor de jury hield: ‘Dit is een geweldige beloning voor al die mensen, bedrijven en instellingen die zich iedere dag inzetten voor een duurzaam Nijmegen. Het is ook een stimulans voor de stad om nog een tandje bij te zetten zodat we in 2018 aan heel Europa kunnen laten zien wat Nijmegen te bieden heeft.’

Sinds 2008 reikt de Europese Commissie jaarlijks de Green Capital Award uit. Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana en Essen kregen al eerder de prestigieuze titel. Het doel is lokale inspanningen voor milieu, duurzame economie en leefomgeving op Europese schaal te onderkennen. De winnende stad is een rolmodel voor andere Europese steden.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Nijmegen