24-uurs toezicht op het spoor vanuit meldkamer ProRail

In de strijd tegen spoorlopers zet ProRail delen van het spoor onder 24-uurs toezicht. Vanuit een speciaal ingerichte meldkamer is er zicht op tientallen stukken spoor in Nederland. Dat is nodig want per dag zijn gemiddeld 33 treinen vertraagd en is er bijna 200 minuten vertraging door mensen die bewust of onbewust langs het spoor lopen. In totaal waren er vorig jaar bijna 2800 meldingen van spoorlopers door machinisten.

De meldkamer is sinds vorig jaar actief in Eindhoven. Vanuit de meldkamer is er dag en nacht toezicht op tientallen ‘hotspots’ in het Zuiden van het land met mobiele en vaste camera’s. Zodra de centralist in de meldkamer een spoorloper signaleert, worden de met GPS uitgeruste Buitengewoon Opsporings Ambtenaren er direct op uitgestuurd. Tot nu toe zijn er vanuit de meldkamer tientallen aanhoudingen verricht. Op het lopen langs het spoor staat een boete van €140. De meldkamer maakt deel uit van een pilot en duurt nog twee jaar.

Maatregelen

Naast de meldkamer zet ProRail andere maatregelen in om spoorlopers te weren. Zo is vorig jaar gestart met het plaatsen van vele kilometers hekwerk langs het spoor. Dit jaar staat ca. 200 km(van de in de totaal 600 geplande km) hekwerk in de planning.

Om mensen te waarschuwen voor het gevaar van spoorlopen, start ProRail ook dit jaar weer een campagne. Zo hangen er posters met de gevolgen van spoorlopen bij ‘hotspots’, gaat er een mailing naar recreatiebedrijven en vvv-kantoren en er is een radiospot te horen.

33 treinen per dag vertraagd, 2 doden

Lopen langs het spoor lijkt onschuldig maar is erg gevaarlijk en brengt veel hinder met zich mee. Vorig jaar nog waren er twee doden als gevolg van spoorlopen. Dan is er ook nog de overlast voor andere reizigers. Zodra een machinist iemand langs het spoor ziet lopen, gaat de trein langzamer rijden. De trein daarachter moet dan ook op de rem, de trein daarachter ook. Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect en lopen meerdere treinen en reizigers vertraging op. Gemiddeld zijn dit 33 treinen en 199 minuten vertraging per dag. Daarnaast vallen er om die reden drie treinen per dag uit . In 2013 waren er in bijna 2800 meldingen van spoorlopers. Dit aantal is vergelijkbaar met 2012.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail