FNV Bondgenoten Spoor deels content over toewijzing concessie hoofdrailnet

Vanmiddag maakte minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) haar beleidsvoornemen bekend waardoor de NS de concessie op het hoofdrailnet voor de periode 2015 tot 2025 krijgt. De minister heeft daarbij tevens het voornemen om het hoofdrailnet met de hogesnelheidslijn te integreren. Vakbond FNV Bondgenoten Spoor is op dit punt tevreden over het besluit van de minister.

Roel Berghuis, bestuurder FNV Bondgenoten: “Nu het hoofdrailnet – alle intercitylijnen – tot 2025 aan de NS is gegund, kan het bedrijf eindelijk verder invulling geven aan de plannen tot verbetering van reizigersmobiliteit. Maar de minister wil ook een openbare aanbesteding voor de stoptreinlijnen Roermond – Maastricht Randwyck, Sittard – Heerlen, Eindhoven – Weert, Zwolle – Groningen en Apeldoorn – Enschede. Dit leidt direct tot concurrentie op het spoor en een samenloop van treinen. De eerste die dit merkt is de reiziger. Het leidt tot onnodig overstappen, treinvertragingen en verschillende kaarttarieven. En voor het personeel dreigt het heen-en-weer geschuif tussen vervoersbedrijven en conducteurloze treinen. Dus dat moeten we niet willen.”

FNV Bondgenoten vindt dat de minister met het openbaar aanbesteden van bovengenoemde trajecten een kans laat liggen om haar lange termijn visie op het spoor te geven. “Ze gaat hiermee door een rood sein en een volgende historische blunder op het spoor dreigt”, aldus Berghuis. “Het is alsof je een huis huurt waar nog vijf mensen in komen wonen die niet je vrienden zijn of zullen worden.”

De vakbond wil dat de minister eerst een diepgaand onderzoek laat verrichten naar de gevolgen van eerdere aanbestedingen van spoorlijnen voor de service en veiligheid van reizigers. Aanstaande dinsdag 22 november behandelt de Tweede Kamer de minister’s beleidsvoornemen.

Meer informatie over het standpunt van de vakbond over marktwerking op het spoor is te vinden op www.nsrijdtverder.nl en www.fnvspoor.nl

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: FNV