Qbuzz definitief vervoerder regio Utrecht

Foto: Ivo Ketelaar

Qbuzz gaat definitief het openbaar vervoer in de regio Utrecht verzorgen. In de laatste juridische procedure heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven Bestuur Regio Utrecht (BRU) vandaag in het gelijk gesteld. Daarmee is het besluit van BRU om het openbaar vervoer tot 2023 te gunnen aan Qbuzz onherroepelijk. BRU is bijzonder ingenomen met de uitspraak. Regiobestuurder Arjen Gerritsen: “We hebben er hard aan gewerkt en tot ons grote genoegen heeft de rechter vastgesteld dat BRU alles volgens de regels gedaan heeft. Vanaf eind van het jaar krijgt de regio met Qbuzz een nieuwe vervoerder en nieuwe, zeer schone bussen. We zijn erg blij met dit succes en met de kwaliteit die Qbuzz gaat leveren.”

Lang proces levert wel milieuvoordeel

De nieuwe concessie heeft een looptijd van tien jaar en beslaat het openbaar vervoer met zowel bussen als trams, inclusief de toekomstige Uithoflijn. Aan de succesvolle gunning ging opnieuw een lange juridische procedure vooraf. Een eerdere aanbesteding strandde nog voor de rechter. Maar als geluk bij een ongeluk krijgt de regio daardoor nu schonere bussen dan toen nog mogelijk was, dankzij de snel voortschrijdende techniek. Met ingang van de nieuwe concessie, vanaf 8 december dit jaar, wordt de regio Utrecht het eerste gebied in Nederland waar de bussen voldoen aan de zeer strenge Euro VI-milieunorm. Nu de gunning onherroepelijk is, kan Qbuzz bindende afspraken maken met de busbouwers. De meeste nieuwe bussen zullen daardoor al direct beschikbaar zijn.

Succes na lange procedure

Bestuur Regio Utrecht is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de regio. Het dagelijks bestuur besloot afgelopen oktober na een openbare aanbesteding, dat vervoerder Qbuzz B.V. vanaf 8 december 2013 het openbaar vervoer in de stadsregio Utrecht mag verzorgen. De andere inschrijver, vervoerbedrijf OV Regio Utrecht B.V. (met als enige aandeelhouder Connexxion Openbaar Vervoer N.V.), tekende daartegen bezwaar aan. Een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie adviseerde deze bezwaren ongegrond te verklaren, het dagelijks bestuur van BRU nam dit advies over. Daarop heeft OV Regio Utrecht B.V. gebruik gemaakt van de wettelijke mogelijkheid bij de rechter beroep in te stellen. Nu dat beroep ongegrond is verklaard, is deze aanbestedingsprocedure succesvol afgerond.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Bestuur Regio Utrecht (BRU)