Bouwplannen stokken door personeelsgebrek

Ter illustratie. Foto: Deutsche Fotothek

Vooral door personeelsgebrek stokken de woningbouwopgaven van veel gemeenten. Stadszaken.nl meldt dat uit onderzoek van Binnenlands Bestuur blijkt dat in de praktijk projectleiders, vergunningverleners, planeconomen en stedenbouwkundigen nauwelijks te vinden zijn. De stikstofcrisis speelt een minder grote rol.

Het gevolg van het personeelstekort is dat bouwprojecten dankzij tragere procedures later van de grond komen, en dat niet alle plannen tegelijk kunnen worden uitgevoerd. Andere zichtbare gevolgen zijn een stijgende werkdruk en oplopende kosten voor het inhuren van mensen. “Veelal mensen zonder enige kennis van woningbouw”, constateert een anonieme gemeente met minder dan 25.000 inwoners aan het onderzoek.

Tientallen vacatures
Sommige gemeenten hebben al tientallen vacatures lopen. Gemiddeld duurt het drie tot zes maanden voordat een vacature is vervuld, soms kan dat oplopen tot langer dan een half jaar. Wanneer een functie is vervuld levert dat vaak een nieuw probleem op. Iets meer dan de helft van de vacatures in het ruimtelijk domein id namelijk een gevolg van ambtenaren die overstappen van de ene gemeente naar de andere. Als tweede obstakel bij het realiseren van de lokale woningbouw wijzen gemeenten naar de marktontwikkelingen. Hierbij gaat het om de stijgende grondprijzen of bouwkosten. Opvallend is dat gemeenten de juridische procedures bij de Raad van State en de stikstof- en PFAS-problematiek slechts mondjesmaat als obstakels voor de lokale woningbouw benoemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Bouwplannen stokken door personeelsgebrek | Infrasite

Bouwplannen stokken door personeelsgebrek

Ter illustratie. Foto: Deutsche Fotothek

Vooral door personeelsgebrek stokken de woningbouwopgaven van veel gemeenten. Stadszaken.nl meldt dat uit onderzoek van Binnenlands Bestuur blijkt dat in de praktijk projectleiders, vergunningverleners, planeconomen en stedenbouwkundigen nauwelijks te vinden zijn. De stikstofcrisis speelt een minder grote rol.

Het gevolg van het personeelstekort is dat bouwprojecten dankzij tragere procedures later van de grond komen, en dat niet alle plannen tegelijk kunnen worden uitgevoerd. Andere zichtbare gevolgen zijn een stijgende werkdruk en oplopende kosten voor het inhuren van mensen. “Veelal mensen zonder enige kennis van woningbouw”, constateert een anonieme gemeente met minder dan 25.000 inwoners aan het onderzoek.

Tientallen vacatures
Sommige gemeenten hebben al tientallen vacatures lopen. Gemiddeld duurt het drie tot zes maanden voordat een vacature is vervuld, soms kan dat oplopen tot langer dan een half jaar. Wanneer een functie is vervuld levert dat vaak een nieuw probleem op. Iets meer dan de helft van de vacatures in het ruimtelijk domein id namelijk een gevolg van ambtenaren die overstappen van de ene gemeente naar de andere. Als tweede obstakel bij het realiseren van de lokale woningbouw wijzen gemeenten naar de marktontwikkelingen. Hierbij gaat het om de stijgende grondprijzen of bouwkosten. Opvallend is dat gemeenten de juridische procedures bij de Raad van State en de stikstof- en PFAS-problematiek slechts mondjesmaat als obstakels voor de lokale woningbouw benoemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Jacques Geluk