[newsletter_form forced=true title="Wekelijks het laatste nieuws op de mail? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van Infrasite. Vul hier jouw mailadres in:"]
Anderhalf miljard

Acht bedrijven gaan 5.000 kilometer aan energiekabels leggen voor TenneT

Een rol energiekabels. Foto via TenneT

TenneT laat in de komende jaren zo’n 4.000 kilometer aan hoogspanningskabels aanleggen in Nederland en rond de 900 in Duitsland. Het contract van ongeveer anderhalf miljard euro werd onlangs gegund aan acht installatiebedrijven, zegt de netbeheerder op donderdag. 

De bedrijven gaan het nodige materiaal en personeel regelen. Twee van de aannemers zijn in Nederland gevestigd: de Twentsche Kabelfabriek en Prysmian. De andere zes komen uit Duitsland, Zwitserland, China en Zuid-Korea.

Het langdurige contract moet voorkomen dat projecten worden vertraagd door tekorten aan materiaal en personeel, laat TenneT in een online nieuwsbericht weten. De netbeheerder heeft geen afnameplicht bij de bedrijven. Wel krijgen ze een indicatie van wat TenneT in de toekomst nodig heeft. “Met die wetenschap kunnen de bedrijven voorraden aanleggen.”

Verder zegt TenneT dat het langdurige contract de bedrijven meer ruimte geeft om nieuwe producten te ontwikkelen. “We zien bijvoorbeeld steeds meer mogelijkheden om langere kabels aan één stuk te produceren tot wel 5.000 meter. Waar we nu nog werken met kabels van ongeveer 1.500 meter, leggen we binnen twee jaar al kabels aan met een lengte van 3 tot 3,5 kilometer. Lengtes die straks ook met een boring gerealiseerd kunnen worden.”

Het aanleggen van de kabels is volgens de netbeheerder nodig omdat de vraag naar elektriciteit blijft groeien. Op steeds meer plekken in Nederland raakt het stroomnet vol, wat het onder andere lastiger maakt om aansluitingen te krijgen voor bouwprojecten en laadpleinen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Acht bedrijven gaan 5.000 kilometer aan energiekabels leggen voor TenneT | Infrasite
[newsletter_form forced=true title="Wekelijks het laatste nieuws op de mail? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van Infrasite. Vul hier jouw mailadres in:"]
Anderhalf miljard

Acht bedrijven gaan 5.000 kilometer aan energiekabels leggen voor TenneT

Een rol energiekabels. Foto via TenneT

TenneT laat in de komende jaren zo’n 4.000 kilometer aan hoogspanningskabels aanleggen in Nederland en rond de 900 in Duitsland. Het contract van ongeveer anderhalf miljard euro werd onlangs gegund aan acht installatiebedrijven, zegt de netbeheerder op donderdag. 

De bedrijven gaan het nodige materiaal en personeel regelen. Twee van de aannemers zijn in Nederland gevestigd: de Twentsche Kabelfabriek en Prysmian. De andere zes komen uit Duitsland, Zwitserland, China en Zuid-Korea.

Het langdurige contract moet voorkomen dat projecten worden vertraagd door tekorten aan materiaal en personeel, laat TenneT in een online nieuwsbericht weten. De netbeheerder heeft geen afnameplicht bij de bedrijven. Wel krijgen ze een indicatie van wat TenneT in de toekomst nodig heeft. “Met die wetenschap kunnen de bedrijven voorraden aanleggen.”

Verder zegt TenneT dat het langdurige contract de bedrijven meer ruimte geeft om nieuwe producten te ontwikkelen. “We zien bijvoorbeeld steeds meer mogelijkheden om langere kabels aan één stuk te produceren tot wel 5.000 meter. Waar we nu nog werken met kabels van ongeveer 1.500 meter, leggen we binnen twee jaar al kabels aan met een lengte van 3 tot 3,5 kilometer. Lengtes die straks ook met een boring gerealiseerd kunnen worden.”

Het aanleggen van de kabels is volgens de netbeheerder nodig omdat de vraag naar elektriciteit blijft groeien. Op steeds meer plekken in Nederland raakt het stroomnet vol, wat het onder andere lastiger maakt om aansluitingen te krijgen voor bouwprojecten en laadpleinen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.