elektriciteitsstation liander
400 miljoen euro

Vier aannemers gaan 200 ‘grote’ elektriciteitsstations bouwen

Foto ter impressie. Een elektriciteitsstation van Liander in de Amsterdamse haven (mei 2022). ANP / Ramon van Flymen

Alliander gunt de bouw van bijna 200 ‘grote’ elektriciteitsstations aan vier aannemers. Dat maakt het netwerkbedrijf deze week bekend. De stations worden in de komende acht jaar verspreid over Nederland aangelegd. Alliander investeert ruim 400 miljoen euro in het project.

De winnaars van de opdracht zijn Strukton Civiel, BAM Infra, Friso Civiel en een bouwcombinatie van K_Dekker en Tervoort. Elke aannemer neemt een andere regio voor rekening. Het werk vindt plaats in delen van Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Friesland en Flevoland.

In totaal gaat het om 182 elektriciteitsstations. Een deel wordt van de grond af aan opgebouwd. Een ander deel bestaat al en wordt uitgebreid. “De vraag naar elektriciteit stijgt snel. Daarom is een forse uitbreiding van het elektriciteitsnet, inclusief grote elektriciteitsstations, noodzakelijk”, zegt Alliander in een persbericht.

Naar eigen zeggen wil het netwerkbedrijf de stations modulair laten bouwen. “Dit betekent dat de stations volgens een vast ontwerp door aannemers en externe leveranciers worden gerealiseerd. Dat versnelt de doorlooptijden.”

Tweede grote klus op rij

Alliander gunde vorige maand nog een opdracht aan vijf aannemers voor de aanleg van ongeveer 4.500 kilometer aan kabels en de plaatsing van 1.600 transformatorhuisjes in Nederland. Met dat project is meer dan 1,5 miljard euro gemoeid. “De energietransitie is in volle gang”, aldus het bedrijf.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Vier aannemers gaan 200 ‘grote’ elektriciteitsstations bouwen | Infrasite
elektriciteitsstation liander
400 miljoen euro

Vier aannemers gaan 200 ‘grote’ elektriciteitsstations bouwen

Foto ter impressie. Een elektriciteitsstation van Liander in de Amsterdamse haven (mei 2022). ANP / Ramon van Flymen

Alliander gunt de bouw van bijna 200 ‘grote’ elektriciteitsstations aan vier aannemers. Dat maakt het netwerkbedrijf deze week bekend. De stations worden in de komende acht jaar verspreid over Nederland aangelegd. Alliander investeert ruim 400 miljoen euro in het project.

De winnaars van de opdracht zijn Strukton Civiel, BAM Infra, Friso Civiel en een bouwcombinatie van K_Dekker en Tervoort. Elke aannemer neemt een andere regio voor rekening. Het werk vindt plaats in delen van Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Friesland en Flevoland.

In totaal gaat het om 182 elektriciteitsstations. Een deel wordt van de grond af aan opgebouwd. Een ander deel bestaat al en wordt uitgebreid. “De vraag naar elektriciteit stijgt snel. Daarom is een forse uitbreiding van het elektriciteitsnet, inclusief grote elektriciteitsstations, noodzakelijk”, zegt Alliander in een persbericht.

Naar eigen zeggen wil het netwerkbedrijf de stations modulair laten bouwen. “Dit betekent dat de stations volgens een vast ontwerp door aannemers en externe leveranciers worden gerealiseerd. Dat versnelt de doorlooptijden.”

Tweede grote klus op rij

Alliander gunde vorige maand nog een opdracht aan vijf aannemers voor de aanleg van ongeveer 4.500 kilometer aan kabels en de plaatsing van 1.600 transformatorhuisjes in Nederland. Met dat project is meer dan 1,5 miljard euro gemoeid. “De energietransitie is in volle gang”, aldus het bedrijf.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.