Minister Vd Hoeven opent glasvezelnet in Drenthe

Minister Van der Hoeven opent glasvezelnet in Veenkoloniën en Zuidoost-Drenthe

Assen – Minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opende op 13 november 2006 op basisschool De Butte in Borgercompagnie de supersnelle glasvezelverbinding. Via een live video-verbinding stelden de kinderen vragen aan de Minister over de voordelen van deze glasvezelverbinding voor hun school en omgeving.

De belangstelling van de kinderen ging vooral uit naar hun eigen situatie op school: snellere internetspelletjes tijdens het overblijven op school, de mogelijkheid om thuis via de computer te leren en daardoor niet naar school hoeven en het belang van de computer op school. Daarnaast waren de kinderen ook geïnteresseerd in de studieachtergrond van de Minister en op welke manier je minister kunt worden. Op plezierige wijze beantwoordde de Minister alle vragen van de kinderen. Ook erkende ze het belang van een snelle glasvezelverbinding voor onderwijs, bedrijfsleven en overheden. De Minister gaf tot slot aan dat ze volgend jaar graag eens wil komen kijken hoe het onderwijs ingespeeld heeft op deze nieuwe techniek.

De provincies Drenthe en Groningen, de Agenda voor de Veenkoloniën en LOFAR wilden het dunbevolkte Zuidoost-Drenthe en Zuidoost-Groningen voorzien van een snelle ICT-infrastructuur. Deze initiatiefnemers hebben in samenwerking met SURFnet de vraag naar snelle ICT-voorzieningen in het gebied gebundeld. De verbinding is door Essent Kabelcom aangelegd.

In de loop van dit jaar zijn 200 locaties op het glasvezeltracé aangesloten. Circa 150 scholen (50 in Groningen en 100 in Drenthe) voor basis- en voortgezet onderwijs; twaalf locaties (zoals gemeentehuizen) van de Drentse gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen en de Groningse gemeenten Menterwolde, Pekela, Veendam, Stadskanaal en Vlagtwedde; LOFAR met 20 LOFAR-stations; WoonCom Emmen met vier kantoorlocaties en de Zorggroep Suydevelt met 2 locaties van het Scheperziekenhuis.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Drenthe