Aanleg glasvezel (foto: KPN)
VERGLAZING

Internet: glasvezel voor het eerst groter dan koper

Aanleg glasvezel foto KPN

Het aantal glasvezelaansluitingen groeit nog steeds snel. In het derde kwartaal van vorig jaar werden 300.000 nieuwe aansluitingen opgeleverd. Dat blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die de situatie op de telecommarkt nauwlettend in de gaten houdt en daar elk kwartaal over rapporteert.

De ACM kwam voor het derde kwartaal uit op 5.337.264 glasvezelaansluitingen. Daarvan waren er 2.389.830 geactiveerd met een internetabonnement. Bijna 3 miljoen aansluitingen waren wel tot aan huis of in de meterkast aangelegd maar nog niet in gebruik genomen.

DSL

Uit de monitor blijkt dat COAX nog steeds regeert waar het gaat om vast internet. In 3,34 miljoen gevallen komt internet het huis binnen via de kabel. Het aantal kabelaansluitingen daalde wel, met 11.304. Het aantal aansluitingen via koper (DSL) daalde met 57.008 zelfs nog een stuk sneller en kwam uit op 2,15 miljoen. Glasvezel groeide met 76.282 aansluitingen in het derde kwartaal en kwam op 2,19 miljoen, waarmee het voor het eerst koper voorbij streefde. Verder blijkt dat 7,78 miljoen huishoudens een abonnement op internet hebben. Dat zijn er 7,970 meer (+0,10%) dan een kwartaal eerder.

Glasvezelkaart bron ACM

In de nieuwste aflevering van de Telecommonitor komt de ACM met een Glasvezelkaart Nederland waarop gedetailleerd te zien is waar al glasvezel in de grond ligt. Van de totale gemeente tot op postcodeniveau zijn de gegevens op te vragen. De data zijn aangeleverd door de meer dan 20 glasvezelexploitanten.

Ameland

Den Haag is de gemeente met het hoogst aantal van glasvezel voorziene adressen, namelijk 151.000. Het aantal bewoners dat er warm loopt van de nieuwe technologie is echter minder groot: slechts 20 procent maakt ook daadwerkelijk gebruik van de aansluiting. Op Ameland en in Harderwijk en Waalre zijn de bewoners een stuk enthousiaster. Daar ligt het percentage actieve glasvezelaansluitingen tussen de 70 en 80 procent. KPN heeft de meeste glasvezelaansluitingen verzorgd (60-65%). Daarna volgen Delta Fiber (15-20%) en Opendutchfiber (5-10%).

Lees ook:

Boogzinkeren (bron: Ravesteijn BV)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld

Internet: glasvezel voor het eerst groter dan koper | Infrasite