Arriva ontvangt eerste nieuwe trein

Den Haag -Vervoersbedrijf Arriva ontving dinsdag 2006-08-08 in Nieuweschans de eerste van in totaal 43 nieuwe treinen die in Noord-Nederland gaan rijden. De lightrail-trein zal in oktober 2006 in dienst worden genomen.

Het noordelijke vervoersbedrijf kocht in mei vorig jaar voor 100 miljoen euro 43 nieuwe treinen van de Zwitserse treinfabrikant Stadler. De treinenbouwer moet in 2007 de bestelde treinen opleveren. De felrood met witte opvolger van de oude dieselboemeltjes, die nu nog in Groningen en Friesland rijden, wordt de komende maanden getest.

Diesel uit aardolie
De nieuwe treinen gaan in eerste instantie op diesel uit aardolie rijden. Het is de bedoeling in de toekomst ook proeven met biodiesel te gaan doen. De nieuwe treinen zijn uitgevoerd met airco, 220 volt aansluitingen voor onder meer laptops en zijn 20 centimeter breder dan gebruikelijk. Rolstoelgebruikers kunnen geheel zelfstandig de nieuwe trein in.

‘Abe Lenstra’
Arriva maakte in april 2006 bekend de treinen te vernoemen naar personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de noordelijke provincies. Friezen en Groningers willen dat de 43 nieuwe treinen van Arriva in Noord-Nederland bij voorkeur ‘Abe Lenstra’ en ‘Ede Staal’ gaan heten. Eind augustus 2006 zal een jury de definitieve keuzes bekendmaken.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: SenterNovem Den Haag