N343. Foto: Claudia Abbink
Nieuwbouwwoningen

Minder vergunningen voor woningbouw, omzetgroei GWW stagneert

N343. Foto: Claudia Abbink

In het eerste kwartaal zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor 16.600 vergunningen afgegeven voor nieuwbouwwoningen, dat is dertien procent minder dan in dezelfde periode van 2021. De bouwomzet stijgt wel, het minst bij GWW.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is volgens het CBS een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. Doorgaans duurt het vanaf het verlenen van een vergunning een jaar of twee alvorens een woning klaar is om op te leveren. Het ombouwen van kantoren en andere panden tot woning is niet in de cijfers over bouwvergunningen verwerkt.

Grond-, water- en wegenbouw

De omzet in de bouw is wel toegenomen, met 8,3 procent. Bij de hout- en bouwmaterialenindustrie steeg de omzet zelfs met 11,5 procent. Grond-, water- en wegenbouw presteerde met een omzetplus van 1,7 procent het minst van de bouwsector. In deze tak is al langer sprake van nauwelijks gestegen omzetten.

Verder merkt het CBS op dat met name kleinere bouwbedrijven, met minder dan tien man personeel, het goed doen. Bij deze groep steeg de omzet in doorsnee met krap 14 procent. Bij de middelgrote bedrijven, die tot honderd werknemers in dienst hebben, gingen de omzetten met krap 5 procent vooruit.

Het aantal faillissementen in de bouw was in het eerste kwartaal 77. Dat is ongeveer evenveel in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jacques Geluk